Bidden als levensstijl

Bidden als levensstijl

Bidden hoeft niet met de handen gevouwen tot God spreken te zijn. Het kan ook een levensstijl worden, zo schrijft theoloog Wim Jansen.

Op een persoonlijke, haast intieme, manier legt Wim Jansen in zijn boek ‘Bron in je brein’ uit wat bidden voor hem betekent, waarom hij het doet en wat het hem oplevert. En dat is veel.

De aanleiding voor het schrijven van dit boek was een vraag van zijn kleinkind: ‘Opa, waarom doe je dat?’, toen de grootvader voor het eten wilde bidden. Het zette de oud-predikant aan het denken: waarom doe ik dit? En daarna: waarom doe ik dit, terwijl steeds minder mensen bidden? De zoektocht naar antwoorden resulteerde uiteindelijk in dit boek dat bedoeld is voor mensen die niet meer bidden, die geen duidelijk beeld van God hebben, die ‘een gat in hun hart hebben’. Want dat noemt Wim de reden om te bidden.

Wat het precies is? Een soort innerlijk verlangen naar verstilling en verdieping. Het brengt Wim dichter bij datgene wat hij God noemt en dat diep in hem verscholen ligt, het brengt hem verder dan zichzelf en het zorgt er voor dat hij bewuster en positiever in het leven staat.

De liefde voor het gebed druipt bijna van de pagina’s. Dit is iets wat Wim koestert en hij gunt het anderen. Niet het traditionele, vastgeroeste gebed dat nog altijd in zoveel kerken en aan zoveel eettafels klinkt, maar een moderne, mystieke vorm van bidden waar je kerk en God lang niet altijd bij nodig hebt.

Wim bidt al vrijwel zijn hele leven en hij kan niet meer zonder. Waarom? Omdat het hem zo veel oplevert. Dat positieve gevoel. Dat wil hij delen met anderen en in het laatste hoofdstuk adviseert hij de lezer dan ook om kinderen te leren bidden.

Misschien was het schrijven van dit boek voor Wim wel een gebed. In ieder geval bevat het genoeg voorbeeldgebeden zodat mensen kunnen proeven van Wims levenskunst. En om te benadrukken dat Wim echt niet van het traditionele bidden is, ontbreekt het slotwoord ‘amen’ in de hele publicatie.

Meer informatie over het boek

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Abonneer u nu op de nieuwsbrief

Deel dit

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

17 Nov 2018
Den Haag Houtrustkerk

Lezing 'Donald Trump, God en de waarheid'


18 Nov 2018
Grote Kerk, Lekkerkerk

Voorstelling 'De stem van zand en sterren'


22 Nov 2018
Oudshoornse Kerk

Lezing 'Krachtmeting kunstenaar en religie'


Column

  • Column: Vergeten martelaar

    Naar aanleiding van het laatste nieuws over de moord op de IKON-journalisten in 1981, dacht Karl van Klaveren weer aan ruim dertig jaar geleden.