'Dalai Lama' van de islam naar Nederland

'Dalai Lama' van de islam naar Nederland

Je kan hem gerust de Dalaï Lama van de islam noemen: Baba Mondi, de vredelievende leider van de progressieve en mystieke Bektashi Gemeenschap.

In febuari bezoekt hij voor het eerst Nederland en op 24 februari verzorgt hij de in de doopsgezinde kerk van Beverwijk een publiekslezing met als titel ‘De waarheid en de weg’ over spiritualiteit van deze ‘andere islam’.

Baba Mondi (1959) is de religieuze leider van de van de Bektashi Gemeenschap die met name in de Balkan leeft. Deze mystieke islam is progressief en heeft een open houding richting andere geloofsstromingen. Jarenlang zijn de bektashi vervolgd door andere moslims waardoor zij van hun oorspronkelijke woonplaatsen in Turkije zijn gevlucht naar de Balkan.

Net als de Dalaï Lama en personen als Desmond Tutu zet Baba Mondi zich in voor vrijheid, mensenrechten en vrede. Juist omdat hij de tegenpolen daarvan aan den lijve heeft ondervonden.

De Nederlandse afdeling van de IARF - de internationale organisatie voor religieuze vrijheid - heeft hem uitgenodigd in Nederland om hem bekender te maken bij een groter publiek. ‘De bektashi zijn al eeuwenlang een Europese, vrijzinnige vorm de islam’, aldus de organisatie.

Tijdens zijn lezing zal Baba Mondi ook aandacht vragen voor de vervolgingen waar zijn gemeenschap ook nu nog elke dag mee te maken heeft.

Meer informatie en opgave voor de lezing via deze link

Deel dit