De Dominee, de kerk en God

De Dominee, de kerk en God

Dominee Klaas Hendrikse gaat met pensioen. Ter gelegenheid van zijn afscheid ligt vanaf maandag 20 augustus een interview- en verhalenbundel in de boekhandel. In De dominee, de kerk en God komen mensen aan het woord die het pad van Hendrikse tijdens zijn periode als predikant kruisten.

Klaas Hendrikse wordt op 1 september 65 jaar. Hij is ruim 28 jaar predikant geweest in de Middelburgse Koorkerk en bij de vrijzinnige gemeente in Zierikzee.

Openhartige vertellingen

De dominee, de kerk en God, geschreven door Trea van Vliet, laat mensen aan het woord die door Hendrikse het juk van zwaarte en zondigheid van zich af konden gooien. Maar ook mensen zonder religieuze achtergrond die door hem in de kerk belandden. Eigenzinnige, autonome en kwetsbare mensen die openhartig vertellen wie of wat God is in hun leven.

En passant laat deze bundel zien hoe het óók kan in de kerk. Want terwijl vele kerken hun deuren voorgoed moeten sluiten, floreert de Koorkerk. De kerk  waar kerkgangers ook een katholieke priester, een zenleraar of een televisiepresentatrice op de kansel kunnen aantreffen. Waar vragen belangrijker zijn dan hapklare antwoorden.

Interview Hendrikse

Het boek bevat eveneens een interview met Klaas Hendrikse zelf; een uitgebreid verslag van de transformatie van atheïstische manager naar bevlogen predikant en provocerend schrijver. De verhalen worden ondersteund door prachtige portretfoto’s.

Atheïstische dominee

Klaas Hendrikse baarde opzien door te stellen dat je niet hoeft te geloven dat God bestaat om in God te geloven. Met zijn boeken God bestaat niet en Jezus is zijn zoon en Geloven in een god die niet bestaat  joeg hij de kerktop op de kast, maar zijn kerkdiensten zaten bomvol. In veel publicaties wordt hij opgevoerd als ‘de atheïstische dominee’.

Deel dit