Dorpskerken zijn relevanter dan ze vaak denken

Dorpskerken zijn relevanter dan ze vaak denken

‘Dorpskerken lijken wel eens te vergeten hoe relevant ze zijn’, aldus onderzoekster Jacobine Gelderloos.

Daar wil de Protestantse Kerk verandering in brengen.

Gelderloos deed promotieonderzoek naar de betekenis van dorpskerken. ‘De meeste kerken vervullen meer maatschappelijke functies dan ze denken: door hun diaconale projecten en activiteiten, maar ook alleen al door de zichtbare aanwezigheid van hun kerkgebouw. Kerken mogen er trots op zijn dat zij er zijn, terwijl veel voorzieningen in de omgeving verdwijnen.’

In de afgelopen jaren verdiepte zij zich in de betekenis van die vaak kleine gemeenten op het platteland, onder andere bij de VVP Winschoten-Scheemda. Haar bevindingen verschijnen in het boek Sporen van God in het dorp. Nieuwe perspectieven voor kerken op het platteland dat op 24 september wordt gepresenteerd tijdens de eerste dorpskerkendag.

Met de dorpskerkendag wil de Protestantse Kerk aan die kleine kerken een platform bieden om elkaar te inspireren en te motiveren en wil zij een bijdrage leveren aan het gesprek over kwaliteit van leven in het dorp. Er komen ook speciale dorpskerkambassadeurs die zich hier actief mee bezig gaan houden.

‘Dorpskerken kunnen hun maatschappelijke betekenis nog verder versterken, door oog te hebben voor de vragen die spelen in hun eigen context, bijvoorbeeld rondom vergrijzing of industrialisering. En door vervolgens de vraag te stellen: hoe raakt ons dat?’, aldus Gelderloos.

Nederland telt ruim 500 dorpskerken die door vergrijzing en krimp vaak onder druk staan.

Lees hier een uitgebreid interview met Jacobine Gelderloos

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Abonneer u nu op de nieuwsbrief

Deel dit