Eerste kerkmusicus piano studeert af

Eerste kerkmusicus piano studeert af

Op 28 september heeft kerkmusicus Jan Marten de Vries als eerste het diploma Master Kerkmuziek Piano ontvangen.

Voor de Nederlandse kerken is dit een bijzonder moment. Na een periode van tientallen jaren waarin de piano meer en meer wordt gebruikt in de kerkelijke vieringen, kan dat nu officieel. De begeleidingsbundel van het Liedboek - zingen en bidden in huis en kerk (2013) bevat voor een belangrijk deel pianozettingen. Waarom zou dan de kerkmusicus officieel alleen een organist of een cantor (koorleider) kunnen zijn?

De Vries heeft, met als hoofdvakdocent de (jazz)pianist Bert van den Brink, zijn studie voltooid aan het Utrechts Conservatorium. Hij heeft zich voor een groot deel gericht op jazz en pop. Hij was namelijk al in 1984 afgestudeerd als klassiek Docent Piano.

Onder meer heeft hij zich beziggehouden met het arrangeren voor bigband. De Vries richtte zich niet alleen op jazz en pop: in maart 2014 nam hij als onderdeel van de studie een cd op met zijn eigen liturgische pianostukken, Into Silence, in een niet-tonaal idioom.

Zijn opleiding heeft nog een onverwacht element: ‘Door mij na meer dan 25 jaar weer in een studie te storten, met veel jonge medestudenten, heb ik nieuwe contacten gelegd. Met veel collega’s speel ik tegenwoordig in de dienst. Het is leuk om deze mensen, die werkelijk overal vandaan komen, bij een viering te betrekken. Afgelopen zondag speelde ik nog met het KirstiConsort, dat bestaat uit een Finse violiste, een IJslandse zangeres, een Mexicaanse klavecinist en een Nederlandse celliste. Het ensemble werd aangevuld met Mehmed Polat, die Turkse ud speelde. Er klonken Turkse volksmuziek, liefdesliederen uit de Barok, en muziek van Toon Hermans en Björk. Hoe zoveel bronnen een eenheid kunnen smeden in een viering! Dat ik met al die mensen kan werken, is een soort bijvangst geweest. Onbedoeld, maar heel inspirerend.’

Inmiddels heeft het Utrechts Conservatorium al weer een nieuwe enthousiaste Masterstudent Kerkmuziek Piano.

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

22 Maa 2018
Boskoop Vrijzinnig Protestantse Kerk

Muziek uit de hemel


22 Maa 2018
Oudshoornse Kerk

Lezing ´Als je niet meer beter wordt´


28 Maa 2018
Elthetokerk Alblasserdam

Passieavond over 500 jaar reformatie


Column

  • Column: Een hemel op een doordeweekse dag

    Het leven is niet altijd even prettig, zo weet Foekje Dijk. Daarom is het belangrijk om te blijven lachen.