'Eigenzinnige en doorwrochte boeken'

'Eigenzinnige en doorwrochte boeken'

Uitgeverij Skandalon bestaat twintig jaar. Wat maakt deze kleine uitgeverij zo bijzonder? Een interview met redacteur Albert Ronhaar. 

Skandalon bestaat twintig jaar. Hoe kijk je terug op die jaren? Hoe heeft de uitgeverij zich ontwikkeld? 

We zijn klein gebleven! Dat is onze belangrijkste keuze geweest. Op deze manier hebben wij er plezier in en kunnen we van begin tot eind betrokken blijven bij elke publicatie zonder alleen maar managers te worden of taakstellingen te moeten waarmaken.

Toch hebben we met de komst van redacteur Tewin van den Bergh een enorme kwaliteitsslag gemaakt: hij is literatuurwetenschapper, -liefhebber en -recensent, en dat zien we terug in onze redactionele aanpak. Een auteur was bijvoorbeeld behoorlijk narrig toen hij een tekst van hem met heel veel rood terugkreeg, maar achteraf zei hij dat hij in zijn schrijversleven nog nooit zo’n goede redacteur had gehad.

Hoe zou je een typische Skandalon-uitgave kunnen omschrijven? 

Eigenzinnig en doorwrocht. Liefst een beetje tegen mainstream in. Dat zie je bijvoorbeeld bij de Naardense Bijbel, Liberaal christendom en Groene theologie.

Skandalon heeft ook altijd veel vrijzinnige boeken uitgegeven. Waarom vinden jullie dit belangrijk en hoe is de markt van vrijzinnige boeken? 

We houden van doorwrocht doordenken ten dienste van humaniteit. Veel vrijzinnige titels passen daarin. Dat wil helaas niet zeggen dat we zomaar elke titel kunnen uitgeven. ‘Vrijzinnige’ lezers zijn kritische kopers over het algemeen, die schepen zichzelf niet op met een zoveelste boek. Dus helaas is niet elke titel haalbaar, we moeten regelmatig ‘nee’ zeggen.

Liberaal christendom was een succes. Hoe kijk je terug op deze publicatie? 

Het was uiterst boeiend om mee te maken hoe dit boek tot stand kwam. Met drie mensen van Skandalon hebben we heel wat sessies gehad met de drie redacteuren van Relivant: Wouter Slob, Rick Benjamins en Jan Offringa. Meteen zagen we in dat ze belangrijk werk deden: ze lieten de kracht zien van de christelijke traditie en hoe die weldenkend én gelovig op een kritische, betrokken manier met God en wereld omgaat.

We hebben maanden gestoeid met de redactie over de titel en ondertitel. Het begon met ‘Vrijzinnige theologie’ – maar met het woord ‘vrijzinnig’ zou een deel van de doelgroep afhaken, was onze vrees, en met het woord ‘theologie’ al helemaal. ‘Liberaal christendom - Ervaren, doen, denken’ heeft heel goed gewerkt, er zijn er duizenden van verkocht, mede dankzij het goede onthaal in Trouw en de vele tientallen lezingen van de redactieleden in den lande.

Deel dit