Frans Brinkman overleden

Frans Brinkman overleden

Frans Brinkman, oud-voorzitter van de Zwingli-bond en emeritus-predikant van onder andere de hervormde gemeente Odoorn, is op vrijdag 16 april 2021 op 78-jarige leeftijd overleden.

Brinkman was een bevlogen vrijzinnig theoloog die zich als voorzitter van de Zwingli-bond opwerkte tot voorman van het principieel-vrijzinnige gedachtegoed. In al zijn werk probeerde hij een moderne variant van het christendom vorm te geven: wars van geloofsdogma’s en met een open blik richting de samenleving en de wetenschap. Het principieel-vrijzinnige gedachtegoed kan omschreven worden als religieus-humanistisch.

Brinkman was predikant in onder andere Surhuizum en op Schiermonnikoog. In 1988 werd hij predikant van de hervormde gemeente Odoorn in Drenthe en Odoorn was het centrum van de Zwingli-bond. Dominee Van Lunzen, ook predikant van Odoorn, richtte in 1948 de Zwingli-bond op omdat hij vreesde voor de verrechtsing van zowel de Hervormde Kerk als de vrijzinnigheid. In zijn ogen koos de Vereniging van Vrijzinnige Hervormden een te kerkelijke koers en daar wilde hij tegengas aan bieden. Zijn Zwingli-bond groeide uit tot een protestbeweging die weliswaar klein bleef, maar landelijk bekend werd.

In 1960 volgde dominee Roodzant (eveneens predikant van de hervormde gemeente Odoorn) Van Lunzen op als voorzitter van de bond en toen Brinkman in 1988 naar het Drentse dorp kwam, was het al bijna zeker dat hij de derde voorzitter van de beweging zou worden. In 1991 nam hij het stokje over en verdedigde met verve het principieel-vrijzinnige gedachtegoed, ook nog nadat de Zwingli-bond in 2011 werd opgeheven.

Brinkman ging in 2005 met emeritaat en hield zich vanaf dat moment bezig met zijn passies, waaronder lezen en schrijven.

Deel dit