Geloof, hoop en liefde volgens Spinoza

Geloof, hoop en liefde volgens Spinoza

Volgens de bekende filosoof Spinoza verhielden geloof en wetenschap zich op een speciale manier met elkaar. Tijdens een vrijzinnig symposium wordt daar verder op ingegaan. 

Tijdens het symposium op 14 mei in de Bleekkerk in Almelo neemt sterrenkundige Margot Brouwer de aanwezigen mee op een reis door ons universum en zelfs door mogelijke andere universums: het Multiversum.

Als nietige mens in dit oneindige heelal vindt Brouwer houvast bij Spinoza, die bijna 400 jaar geleden al een visie ontwikkelde waarin God, de mens, de natuur en het universum samenvallen, en waarin wetenschap, filosofie en spiritualiteit een geheel vormen.

Samen met theoloog Lodewieke Groeneveld gaat ze verder in op de vraag: wat betekent het om te geloven in de God van Spinoza? Lodewieke, voorheen predikant en nu werkzaam als geestelijk verzorger, promoveert op een filosofie van de mens in de toekomstgerichte samenleving. Maar volgens Spinoza - filosoof van de blijdschap - is alles God en daarmee nú al perfect.

Kun je als Spinozist dan nog streven naar een nieuwe, betere wereld? Door middel van wetenschappelijke lezingen, filosofische dialogen en openhartige discussies met het publiek proberen Margot en Lodewieke deze vraag te beantwoorden. Tussendoor spelen ze met liturgische elementen die vaak in kerkdiensten worden gebruikt, maar dan ingevuld op basis van Spinoza’s filosofie, om zo samen met het publiek te experimenteren met de vraag hoe je religie kunt beleven als Spinozist.

Het symposium duurt van 13.30 tot 17.30 uur. Opgave kan via:
Margo Fransen; maefransen@kpnmail.nl
Pauline Vrolijk-de Jong; paulien.dejong@outlook.com, tel. 06 - 4374 1934
Ron van Hutten; r.van.hutten@kpnplanet.nl, tel. 06 - 3402 9149

De kosten voor het symposium bedragen € 17,50 per persoon. 

Het symposium wordt georganiseerd door de vrijzinnige Bleekkerk, in samenwerking met de VVP Oost-Nederland en de VVH Hengelo. 

Deel dit