Geschiedenis Ter Apel in boekvorm

Geschiedenis Ter Apel in boekvorm

Op 1 juni is het boek Een eigenzinnige geloofsgemeenschap verschenen over de vrijzinnige Kloosterkerk in Ter Apel. Het boek staat stil bij de vraag hoe het kwam dat de vrijzinnigheid juist in dit Groningse dorp tot ontwikkeling kon komen.

Het boek zelf ziet er uit als een juweeltje: het is groot (in a4-formaat) en bevat veel kleurenfoto’s. Er is duidelijk tijd en aandacht geschonken aan de opmaak.

De inhoud van het boek is minstens net zo interessant. Het verhaalt de geschiedenis van de Kloosterkerk van 1604 tot het heden. Van Reformatie en de Franse tijd tot de Verlichting en de moderne tijd.

Een moderne prediking was al vroeg te horen in Ter Apel en dat viel in goede aarde bij de gemeenteleden. Er werd een beroep gedaan op de ratio en men had een open blik naar kunst en wetenschap. Toen uiteindelijk de VVH in Groningen werd opgericht, was Ter Apel één van de eerste aangesloten gemeenten.

Tegenwoordig is de vrijzinnigheid er minder zichtbaar, maar is zij verweven met het DNA van de gemeente. Het is vergelijkbaar met de ontwikkeling van veel andere vrijzinnige gemeenten in Nederland. 

eigenzinnige geloofsgemeenschAPVoor iedereen die geïnteresseerd is in kerkgeschiedenis en met name de geschiedenis van de vrijzinnigheid is dit een uniek en leeswaardig boek. Het is een gedegen studie van de ontwikkeling van de vrijzinnigheid in een klein dorp en veel van dat soort studies zijn er niet.

Het boek is een uitgave van Skandalon en kost 34,95.

 


Meer informatie en bestelmogelijkheden

Deel dit