Gevangene van Loevestein

Gevangene van Loevestein

Bernier gaat studeren in Leiden. Theologie. Het is het begin van de zeventiende eeuw. Bernier raakt betrokken bij de godsdienstige strijd tussen 'rekkelijken' en 'preciezen' en moet zich komen verantwoorden in de Nationale Synode van Dordrecht. Hij wordt daar, samen met een aantal collega's veroordeeld en het land uit gezet.

Als hij later toch weer in de Republiek opduikt, wordt hij gevangen genomen en veroordeeld tot levenslang in de staatsgevangenis Slot Loevestein.

Een stukje uit het boek:

Slot Loevestein, de staatsgevangenis, dat beruchte oord waar Hugo de Groot opgesloten zat, had ook Bernier opgeslokt. De Groot was ontsnapt, al voordat Bernier hier naartoe gebracht was. Zijn geest leek er nog rond te waren, als een klein sprankje hoop. Het leek soms net alsof de stem van De Groot uit de muren klonk: "Niet opgeven. Ik kon ontsnappen, dus dat kun jij ook!" Maar meestal bleven de muren koud en hard en vertelden ze Bernier: "Vergeet het maar, jij komt hier nooit meer uit. Levenslang heb je gekregen en je weet wat dat betekent." Op zulke momenten wilde Bernier zijn oren dichtstoppen, maar de muren spraken een taal die je niet kon buitensluiten. Gek werd je ervan! Hoe lang al, hoe lang nog?

titel:

Gevangene van Loevestein

auteur: 

Albert Klok

ISBN:

978-94-6206-240-5

 

Over de auteur Albert Klok:

   
 

"Als kind had ik al grote belangstelling voor geschiedenis. Het waren niet de feitjes en jaartallen die me aantrokken, maar de spannende verhalen over vervlogen tijden. Ook in mijn werk als predikant zoek ik steeds naar de verhalen van mensen. Ik vond het dan ook prachtig om het waar gebeurde verhaal over het Bernier van Weseke tot leven te wekken."

Deel dit