God is dood, leve Jezus

God is dood, leve Jezus

Jezus heeft God helemaal niet nodig. Sterker nog: die staat hem eigenlijk in de weg. Dat beweerde Frits de Lange tijdens De Vrijzinnige Lezing.

In zijn lezing ‘Opnieuw beginnen. Radicale theologie tussen vrijzinnigheid en orthodoxie’ focuste de theoloog op een toekomst van het christendom waarbij de nadruk ligt op de historische Jezus. ‘Christendom is mijn stelling, orthodox dan wel vrijzinnig, heeft alleen recht van bestaan als Jezusbeweging. Het christelijk geloof is immers een historische religie, die teruggaat op een feitelijk bestaande persoon’.

De kerk heeft onterecht een religie van deze man gemaakt, aldus De Lange. ‘Maar hoe Jezus ook na zijn dood in Nicea en Chalcedon is vergoddelijkt, zonder de mens Jezus is er ook geen christelijk dogma. Christelijk geloof is een eindeloze her-neming, een her-haling van wat ooit begon in en rond deze mens Jezus. Een voortdurend bij hem opnieuw beginnen. Dit is dan voor mij vrijzinnig christendom: een geloof dat niet gebonden is aan het dogma, maar zich alleen laat binden door de geest van Jezus zelf.’

De Lange wil daarom terugkeren naar de kern: de mens Jezus. Daar gaat het om, daar moet het om gaan. ‘De herinnering aan Jezus kan nooit een levensbeschouwing, leer, traditie of religie worden, zonder dat ze het gevaar loopt dat ze wordt afgeplat, versimpeld, gedomesticeerd – verraden. Elke keer als dat gebeurt, wordt het tijd om weer opnieuw te beginnen’, zo concludeerde hij.

De Vrijzinnige Lezing vond voor de tweede keer plaats. Zij wil vernieuwende theologie onder de aandacht brengen en daarmee stem geven aan (post)moderne vrijzinnigheid en bijdragen aan hedendaags geloven. Dat doet zij door jaarlijks het woord te geven aan een vooraanstaande theoloog. Om het jaar wordt daarvoor wordt daarvoor een Nederlandse theoloog uitgenodigd, afgewisseld door een theoloog met een internationale reputatie die naast de lezing ook een seminar geeft.

De gehele lezing van Frits de Lange is hier te lezen

Foto: DIck Vos

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Abonneer u nu op de nieuwsbrief

Deel dit