'Goede kerkmuziek is belangrijk'

'Goede kerkmuziek is belangrijk'

Op 27 januari vierde Marieke Stoel haar 40-jarige jubileum als vaste organist van de Haagse Houtrustkerk. ‘Het geeft mij veel voldoening’.

Enkele vragen aan Marieke Stoel over haar drijfveren:

Wat drijft jou om 40 jaar lang de vaste organist van de Houtrustkerk te zijn? 

Al die jaren heb ik in de Houtrustkerkgemeente de volle gelegenheid om op een goede manier met kerkmuziek en liturgie bezig te zijn, niet alleen als organist maar ook als dirigent van het koor en de cantorij.

Het Klais-orgel, uit de bouwtijd van de kerk, is een goed en veelzijdig instrument, waardoor veel orgelliteratuur goed uitvoerbaar is. Het orgel wordt goed onderhouden en er is ook een mooie vleugel in de kerk. Ook bij concerten wordt daar graag gebruik van gemaakt, door mij en ook wel door anderen tijdens koffieconcerten op zondagen.

Je componeert ook zelf?

Het componeren van melodieën bij nieuwe teksten geeft veel voldoening. Het is nog steeds een leuke uitdaging om regelmatig muziek te componeren voor de cantorij, het is per zondag maatwerk. Zodat de liturgie een goed geheel wordt.

Hoe belangrijk is muziek tijdens de kerkdienst?

Als het goed is versterken de liturgische elementen elkaar. Daarom is goede kerkmuziek op het hoogst mogelijke niveau belangrijk.
lied mariekestoel
Foto door Carel  Cames van Batenburg

Deel dit