Harry Kuitert overleden

Harry Kuitert overleden

De spraakmakende theoloog Harry Kuitert (1924-2017) is afgelopen vrijdag op 92-jarige leeftijd overleden.

Van hem is de uitspraak ‘al het spreken over boven komt van beneden’.

Kuitert groeide op in de strenge gereformeerde zuil maar liet steeds meer tegengeluiden horen. In zijn publicaties gooide hij de gereformeerde theologie overhoop. Het leverde hem veel kritiek op, maar veel gereformeerden wisten dankzij zijn boeken een minder rigide vorm van het geloof te vinden.

Zijn carrière begon Kuitert als gereformeerd predikant in Zeeland. Later werd hij studentenpredikant in Amsterdam en vervolgens hoogleraar aan de Vrije Universiteit. Hij behoorde ook tot de ‘Groep van achttien’: hervormde en gereformeerde predikanten die een fusie van de twee kerkgenootschappen nastreefden. Dat werd uiteindelijk in 2004 werkelijkheid met de vorming van de Protestantse Kerk.

Bij het grote publiek raakte Kuitert bekend dankzij zijn vele boeken, waarvan ‘Het algemeen betwijfeld christelijk geloof’ misschien wel het bekendste is. Wie zijn boeken in chronologische volgorde leest, merkt dat de theoloog zelf een proces doormaakte waarin hij steeds meer van het geloof uit zijn jeugd opgaf. Zijn eigen zoektocht was voor zeer veel lezers herkenbaar en daarom was Kuiterts impact binnen de Gereformeerde Kerken zeer groot.

Lees hier een recensie van de biografie van Kuitert

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 



Agenda

25 Feb 2018
Haren Witte Kerkje

Muziek uit de hemel


11 Maa 2018
Assen DG-kerk

Lezing 'De kracht van kwetsbaarheid'


11 Maa 2018
Grote Kerk, Lekkerkerk

Muziek uit de hemel


Column

  • Column: Zonder dogma's gaat het geloof spreken

    Wat gebeurt er als we de dogma's laten vallen? Wat blijft er over? Erik Jan Tillema denkt dat we niet bang hoeven te zijn voor de gevolgen.