Hobson: gelovig humanist

Hobson: gelovig humanist

‘Wij hebben een beter gekruide zondagse eredienst nodig – of liever honderden versies ervan, alsook een nieuwe cultuur van openbare religieuze kunst en ritueel.’

Humoristisch en polemisch verduidelijkt de Britse theoloog Theo Hobson in columns de rol van geloof in de samenleving. Zijn beste columns, die verschenen in grote Britse kranten, zijn nu in vertaling verschenen in het boek Theo Hobsons gelovig humanisme. Het boek is een inleiding op het denken van de Britse theoloog die op 15 maart in Utrecht De Vrijzinnige Lezing verzorgt.

Hobson is van mening dat vrijzinnigheid zich opnieuw moet uitvinden: overtuigd christelijk zijn in eigen huis en uitgesproken humanistisch in de publieke ruimte.

Zo schrijft hij onder meer: ‘Wat is “liberaal” christendom? Is het de poging op een moderne, eerlijke manier christen te zijn, of is het de poging om de scherpe kantjes van het christelijk geloof te ontwijken?’ En ook: ‘Authentiek christendom kan geloof en rituele vormen niet straffeloos afschaffen. Als het zichzelf zo lossnijdt van de basale, maar rationeel onverklaarbare rituele praktijk, pleegt het feitelijk zelfmoord.’

Het boek bevat zijn twintig beste columns, met daarnaast een samenvatting van zijn theologie, geschreven door prof. dr. Rick Benjamins.
Meer informatie over het boek is hier te vinden. 

Op 15 maart verzorgt Hobson De Vrijzinnige Lezing. Dit jaarlijkse evenement wil moderne theologie bij een breder publiek onder de aandacht brengen. De titel van zijn lezing is ‘Kan liberaal christendom gereanimeerd worden?’. Op zaterdag 16 maart verzorgt hij aan de PThU Amsterdam een masterclass waarin hij ingaat op de rol die theologen in de publieke ruimte kunnen vervullen en op het pionieren.
Meer informatie is te vinden op www.devrijzinnigelezing.nl 

Deel dit