'Ik verlang naar een onvolmaakte kerk'

'Ik verlang naar een onvolmaakte kerk'

De Amersfoortse kunstenaar Bob Venus maakte een kunstwerk van een kerk waar hij zelf naar toe had willen gaan: onvolmaakt en asymmetrisch.

Venus: ‘Ik wilde een onvolmaakte kerk maken waar het licht naar buiten schijnt. Het schijnt dus niet alleen voor kerkgangers binnenin en de kerk kan het ook niet claimen. Dat licht is bedoeld voor iedereen. Transparant en gratis’.

IMG 20201119 WA0011Waarom heb je dit gemaakt? 

Persoonlijk heb ik ervaren dat de kerk niet altijd een transparante plek is. Ik heb bijna heel kerkelijk Nederland gezien, van evangelisch tot reformatorisch, maar uiteindelijk ben ik afgehaakt.

Ik denk dat veel kerken in een realiteit leven die niet altijd even goed aansluit bij 'het nu'. Daarin mis ik aansluiting, een stukje realiteitszin of simpelweg de interesse om niet alleen in de eigen kijk of religie geïnteresseerd te zijn. Dit kunstwerk is dan ook gemaakt vanuit een verlangen: als er een kerk zou zijn waar ik naartoe zou gaan, dan zou hij er zo uitzien. Een kerk waar het licht uitschijnt. Een kerk die er niet is voor zichzelf.

Ook in de leer mag het onvolmaakt zijn. Laten we de vaste opvattingen eens loslaten, of herzien op zijn minst. Een kerk zonder antwoorden heb ik alleen nog niet gevonden, terwijl dat mij juist zou aanspreken. Eentje die van het podium afstapt en naast je komt zitten.

Roos Rebergen zong het zo mooi; 'We hebben alles in ons, we hebben alles in ons, we hebben alles in ons, om dit te laten mislukken'. We zijn inmiddels ruim tweeduizend jaar onderweg, maar wat weten we nou eigenlijk?

 Wat voor werk doe je?

In het dagelijks leven werk ik als kunstenaar en evenementenorganisator. Eigenlijk zou ik mezelf het liefst ‘ruimte-maker’ willen noemen, omdat dat is wat ik doe. Door middel van evenementen wil ik ruimte creëren voor mensen om religieuze kaders los te laten en/of zaken opnieuw te onderzoeken. Wat daar uitkomt laat ik bij de mens. Een andere agenda dan ruimte te maken heb ik niet. 

Een voorbeeld daarvan is het evenement ‘Brieven aan God’. Tien mensen met verschillende levensovertuigingen (of geen overtuiging) schrijven dan een brief aan God en lezen deze uiteindelijk voor aan een zaal vol geïnteresseerden. Zodoende ontstaat er ruimte voor de verschillende zienswijzen op elkaars overtuiging en dat zorgt voor verbinding. Het gaat er dus niet om wie er gelijk heeft of wat waar is, maar om elkaar als mens in de ogen te kijken en elkaar te vinden. Jammer genoeg werpt religie op dat punt vaak een blokkade op.

Ga je nog iets met het kunstwerk doen?20201119 162700
Inmiddels heb al verschillende aanbiedingen gekregen van mensen die het willen kopen. Of ik daarop inga weet ik nog niet. Deze kerk krijgt sowieso nog een broertje (of zusje). Die gaat er min of meer hetzelfde uitzien, maar dan met rood licht binnenin en schroeven die door het dak geboord zijn en aan de binnenkant uitsteken.

Uit solidariteit voor hen die niet in de kerkcultuur passen en daar verwond uitstapten, maak ik deze tweede versie. Daarbij wil ik wel vermelden dat de kerk, of de daarbinnen heersende cultuur, voor veel mensen ook als een warm bad kan aanvoelen. Ik ben er ook helemaal niet om daarop af te geven maar als kunstenaar maak je dingen om mensen te prikkelen. De vraag moet dan ook altijd zijn: wat zie jij erin?

Benieuwd wat Bob Venus nog meer doet?
Volg hem op www.facebook.com/meneervenus

Deel dit