In Groningen heerst de kracht van verbondenheid

In Groningen heerst de kracht van verbondenheid

De situatie van de bewoners in het Groningse aardbevingsgebied is zorgwekkend, want ze staan veelal in de kou. Solidariteit is wat hen op de been houdt, aldus Greta Huis. 

In Loppersum waar ik woon zijn alleen al vorig jaar tientallen huizen tegen de vlakte gegaan omdat ze dusdanig veel scheuren hadden, te onveilig waren en nieuwbouw goedkoper is dan versterken. Dit heeft tot gevolg dat enkele honderden mensen tijdelijk in zogenaamde wisselwoningen wonen. Loppersum kent inmiddels zelfs al twee wisselwinkels. 

Er zijn ook huiseigenaren met huizen met scheuren die dusdanig versterkt moeten worden dat ze tijdelijk elders moeten wonen. Zij moeten dit veelal zelf regelen en komen bijna niet in aanmerking voor wisselwoningen. 

Sloop of versterking, wat een impact heeft dit. En helemaal wanneer je 83 bent, wanneer je met je echtgenoot in een scheiding ligt, je kind extra zorg nodig heeft, je ongeneeslijk ziek bent enzovoort, enzovoort. Tegelijkertijd zijn er ook honderden mensen, alleen al in Loppersum, die in een of andere procedure zitten waar maar geen schot in zit. Ook dit heeft een impact. En dan heb ik het nog niet eens over het ervaren van telkens maar weer nieuwe aardbevingen. 

Sinds 2017 ben ik namens de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten actief in Platform Kerk en Aardbeving. Het Platform werkt aan informatie en bewustwording van de materiële en immateriële gevolgen van de aardbevingen, stimuleert de pastorale en diaconale ondersteuning van bewoners, wisselt kennis en informatie uit en participeert in de theologische en ethische doordenking van aardbevingsgerelateerde problematiek. 

Op 15 januari vond er een fakkeltocht plaats op de Vismarkt in Groningen. Deze manifestatie werd van harte ondersteund door de VVP Groningen. Meer dan tienduizend aanwezigen (en nog eens ruim tweehonderdduizend digitale ‘fakkeldragers’) lieten weten dat ze het zat waren. 

Ik moet eerlijk bekennen, ik durfde niet te gaan. De volgende ochtend ging ik voor in een fysieke kerkdienst met veelal mensen met een kwetsbare gezondheid. Vanwege mogelijk besmettingsgevaar ben ik daarom niet naar de fakkeltocht gegaan, maar heb ik een digitale fakkel aangestoken en was ik er via de live-uitzending van TV Noord toch een beetje bij. 

Vanuit de studio werd met onder andere hoogleraar geestelijke verzorging Hanneke Muthert de demonstratie geduid. Na de start van de tocht en de eerste interviews aldaar leek de sfeer bedrukt en bedroefd. Muthert legde uit dat de bestaansvraag van de Groningers in het geding is. Omdat hun vertrouwen keer op keer wordt geschaad. Mensen hebben drie basale geloofsovertuigingen zo vertelde ze:

De wereld is mij goed gezind
De wereld is betekenisvol
En ik doe er toe

Als aan die drie gemorreld wordt, gaan mensen zich afvragen: ‘Ben ik dan nog de moeite waard? Zien ze mij nog wel staan? Horen mensen wel mijn verhaal?’ aldus Muthert verwijzend naar de actuele situatie van duizenden Groningers in het aardbevingsgebied. 

Gaandeweg leek de sfeer tijdens de demonstratie te veranderen. Er was een omslag, van terneergeslagenheid naar kracht, moed en saamhorigheid. Muthert: ‘Als we die erkenning niet krijgen van instanties waarvan we het heel erg hopen en verwachten dan moeten we het van elkaar krijgen.’ 

Dát zag je gebeuren tijdens de fakkeloptocht gebeuren! ‘Waardigheid is wat we zelf kunnen opbrengen. Wij kunnen het op deze manier laten zien. Dat is van ons. En dat pakken ze ons niet af. Dat is wat je zelf ook sterk maakt’, aldus Muthert. 

De verbondenheid die werd gevoeld, moeten we vasthouden omdat we daarmee ook een vuist blijven maken. Geen fysieke vuist om te gaan slaan, maar een vuist om te laten zien waar we voor staan: rechtvaardigheid. Voor onze mooie provincie en haar bewoners. Platform Kerk en Aardbeving blijft zich daarvoor inzetten! 

Greta Huis
Voorganger van de VVP Groningen

Deel dit