'In sprookjes gaat vaak meer schuil dan je denkt'

'In sprookjes gaat vaak meer schuil dan je denkt'

Met hun podcast-serie 'Geloven in sprookjes' gaan Wies Houweling en Jaap Marinus op zoek naar de diepere laag van deze bekende verhalen. Vrijzinnig.nl interviewde Wies over dit initiatief. 

Waarom zijn jullie een podcast gaan maken? 
Wij ontdekten een bepaalde chemie bij elkaar, die we met de wereld willen delen. In gesprekken privé was er veel humor aanwezig, maar het ging ook altijd ergens over. Toen ik met het format kwam om over sprookjes te praten, was Jaap meteen enthousiast en hebben we met de hulp van de Nieuwe Vrijzinnige Omroep apparatuur aangeschaft en zijn we gaan zitten.

Waarom over sprookjes? Wat hebben die ons te vertellen? 
Wij zijn dol op verhalen. Nu liggen de bibliotheken vol met boeken en kinderboeken, maar voordat je een verhaal met diepgang en meerdere lagen gevonden hebt, moet je vaak toch goed zoeken. Sprookjes hebben de tand des tijds weten te doorstaan en dat is niet zomaar. Omdat er vaak denigrerend wordt gedaan over sprookjes, wilden wij dat tuttige imago eens voorbij, door een sprankelende podcast te maken waarin je erachter komt dat er vaak veel meer in de verhalen schuilgaat dan je op het eerste gezicht zou denken.

Wat vind jij zelf het mooiste sprookje en waarom is dat zo?
De nieuwe kleren van de keizer! Ja, dat is een heel indrukwekkend sprookje met ook heel veel herkenning. De keizer is bloot, maar denkt dat hij de meest bijzondere outfit van de wereld aan heeft. De makers van kleren hebben erbij gezegd dat enkel slimme mensen de kleren kunnen zien. Om niet af te gaan, liegt iedereen en zegt dat ze de kleren zien. Tot een jongetje de waarheid uitroept als de keizer door mensenmenigtes pareert door de stad. "Hij is bloot, hij is bloot!" Dat maakt de keizer nóg trotser. Hilarisch vind ik dat. We hebben deze besproken in een podcast met de titel: "Droom jij er weleens van naakt door de straten te lopen?"

Wat kunnen we nog meer van de podcast verwachten? Hoeveel afleveringen komen er?
Wij gaan door zolang we het leuk vinden, sprookjes zat! Als we behoefte krijgen aan afwisseling dan gunnen wij onszelf ook jongere verhalen van bijvoorbeeld Disney. Denk aan Vaiana of Frozen of de sprookjes van Annie M.G. Schmidt. We denken dat we een goed format hebben gevonden en dat willen we graag delen. We vinden de reacties in het gastenboek op de website ook altijd erg leuk. 

Wies Houweling was beleidssecretaris van Vrijzinnigen Nederland. Jaap Marinus is remonstrants vernieuwingspredikant. Hun podcast is te onder andere te beluisteren via hun website Geloveninsprookjes.nl 

Deel dit