Interview: Liefde voor verhalen

Interview: Liefde voor verhalen

Ze groeide op in een vrijzinnig-protestants gezin en leerde daar de liefde voor verhalen. Dat legde de basis voor haar carrière als kinderboekenschrijfster.

In 1995 debuteerde Bette Westera met de kinderbijbelserie Heb je wel gehoord, die ze samen schreef met haar moeder die predikante was. Daarna volgenden nog vele (bekroonde) boeken.

‘In mijn jeugd hoorde ik veel Bijbelverhalen. Ik kreeg alle ruimte om daar vragen over te stellen en mijn ouders vertelden mij dat het niet zozeer ging om ‘waar’ of ‘niet waar’, maar om de betekenis van de verhalen in hun historische context. Dat was waardevol, maar ook heel rationeel. Dus toen ik een jaar of twintig was, wilde ik die verhalen nader bestuderen: wat heb je er dan nu aan?’ vertelt ze in een interview met de website Zin in Opvoeding.

In dat interview legt ze uit wat zij belangrijk vindt om kinderen in de opvoeding mee te geven. ‘Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, maar als ze naar school gaan, leren ze hoe ‘dingen zijn’: 1 + 1 = 2. Het is belangrijk dat ze, als ze groter worden, nieuwsgierig blijven naar alles wat ze op hun levensweg tegenkomen. Naar hun omgeving, de beweegredenen van anderen en naar hun eigen beweegredenen: waarom doe je wat je doet?’

Lees het hele interview hier

Deel dit