Intiemste kerkje van Vaassen bestaat 80 jaar

Intiemste kerkje van Vaassen bestaat 80 jaar

Vrijzinnigen in het Gelderse Vaassen vieren dit jaar dat hun kerkgebouw - het meest intieme kerkje van het dorp genoemd - tachtig jaar bestaat.

 

Vrijzinnigen braken in 1933 met de plaatselijke hervormde gemeente nadat daar een zeer behoudende predikant was beroepen. De vrijzinnigen gingen samenwerken met de plaatselijke NPB en belegden in eerste instantie godsdienstoefeningen in de plaatselijke kroeg. Al in 1934 waren er plannen om een eigen kerk te bouwen: de eerstesteenlegging vond plaats in 1937.

In het kerkgebouw vonden niet alleen kerkdiensten plaats. Vanaf het begin wilde men ruimte bieden aan andere, culturele activiteiten die in het dorp plaatsvonden, ter bevordering van het ‘godsdienstig, zedelijk en maatschappelijk leven’ in Vaassen. Daarom werd de nieuw opgerichte stichting ‘Het Dorpshuis’ beheerder van het gebouw. Nog altijd vinden er in de kerk zowel godsdienstige als culturele activiteiten plaats.

Op woensdag 12 juli is er een feestelijke bijeenkomst in het kerkgebouw en vindt de presentatie plaats van een boekje over de architectuur en symboliek van het gebouw. Vervolgens vindt er op 16 juli een feestelijke viering plaats.

Bezoek hier de website van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Vaassen

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

25 Feb 2018
Haren Witte Kerkje

Muziek uit de hemel


11 Maa 2018
Assen DG-kerk

Lezing 'De kracht van kwetsbaarheid'


11 Maa 2018
Grote Kerk, Lekkerkerk

Muziek uit de hemel


Column

  • Column: Zonder dogma's gaat het geloof spreken

    Wat gebeurt er als we de dogma's laten vallen? Wat blijft er over? Erik Jan Tillema denkt dat we niet bang hoeven te zijn voor de gevolgen.