'Jongeren geven de kerk geen kans meer'

'Jongeren geven de kerk geen kans meer'

Jarenlang probeerde de bekende en jonge theoloog Alain Verheij zijn leeftijdsgenoten te enthousiasmeren voor het christelijke geloof. Nu concludeert hij dat dat niet is gelukt.

‘Mijn werk bestaat uit pogingen om het enthousiasme voor het geloof opnieuw aan te wakkeren bij generatiegenoten. Na een paar jaar voltijd door ’t land trekken kan ik concluderen dat dit niet lukt. Misschien zouden ze mijn verhalen geweldig vinden, hoor, maar dat zullen we nooit weten, want ze geven de kerk al jarenlang geen kans meer. Mijn publiek bestaat, eerlijk is eerlijk, uit kerkelijke ouderen,’ zo schrijft Verheij in een artikel op de website Lazarus.nl.

Met zijn 30 jaar behoort Verheij tot de generatie die bijna niet meer te vinden is in de kerk. In de afgelopen jaren was hij druk bezig om het geloof bij zijn leeftijdsgenoten weer onder de aandacht te brengen. Hij schreef een populair boek: God en ik: wat je als weldenkende 21e-eeuwer kunt leren van de bijbel. Hij is actief op sociale media, schrijft blogs, artikelen en geeft lezingen. Maar het heeft allemaal geen zin.

‘De meesten van ons glijden simpelweg de kerk uit. Ik weet wel zeker dat ik een van hen was geweest als ik van de kerk niet mijn werk had gemaakt.’ Verderop schrijft hij: ‘Toen ik mijn carrière begon, constateerde ik dat mensen nog vaagjes iets misten aan de kerk, het geloof en de Bijbel. Naarmate de jaren vorderden (en zoveel waren dat er niet) kwam ik steeds minder mensen tegen die überhaupt nog wisten wat ze misten.’

Een comeback van religie ziet hij voorlopig nog niet gebeuren en dat is jammer, constateert hij. Want met het verdwijnen van het christelijke geloof, gaat er veel meer verloren dan enkel opvattingen over god.

Lees het hele artikel bij Lazarus.nl

Deel dit