Kerk moet meer omkijken naar nieuw-spirituelen

Kerk moet meer omkijken naar nieuw-spirituelen

Op dit moment jaagt de Protestantse Kerk veel nieuw-spirituelen weg, terwijl deze groep mensen juist de kerk kan vitaliseren.

Dat zegt dominee Walter Meijles in een interview met het tijdschrift Volzin. Al jaren pleit de predikant voor een positievere aandacht voor mensen die openstaan voor meditatie, yoga, paranormale activiteiten en andere zaken die onder de noemer ‘nieuwe spiritualiteit’ valt.

Het aantal nieuw-spirituelen in de samenleving groeit, maar krimpt in de kerk, omdat het instituut er zo negatief tegenover staat. Maar veel mensen die reiki beoefenen en esoterie lezen voelen zich juist ook verbonden met de christelijke traditie. ‘We kunnen met deze mensen de kerk van binnenuit vitaliseren op een niet-orthodoxe manier’, aldus Meijles.

‘In zekere zin is er wel erkenning van deze groep, bijvoorbeeld via de pioniersplekken die de Protestantse Kerk heeft aangewezen. Sommige daarvan zijn evangelicaal ingekleurd, andere zijn gericht op nieuwe spiritualiteit. Maar het mag wel een stapje verder, in die zin dat erkend wordt dat deze mensen overal zitten. Wat mij betreft zou daarom iedere lokale kerk ten minste een contactgroep moeten hebben.’

Meiles is predikant van de protestantse gemeente Roden-Roderwolde en initiatiefnemer van Helder, een platform voor esoterische praktijken waar verschillende protestantse dominees lid van zijn.

Deel dit