Kinderen leren dat kerk leuk is

Kinderen leren dat kerk leuk is

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens een kerkdienst? Voor jonge kinderen kan het een vreemde voorstelling zijn. Stichting Kerk op Schoot richt zich daarom met verschillende materialen op deze doelgroep.

Hester Radstake is predikant van de vrijzinnige Elthetokerk (PKN) in Alblasserdam en voorzitter van Kerk op Schoot dat materiaal ontwikkelt voor korte kerkdiensten, gericht op kinderen van 0 tot 4 jaar. Onlangs maakte zij samen met anderen het boekje ‘Dominee Beer en Siep gaan naar de kerk’.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Cover

Waarom heb je dit boek gemaakt? Wat wil je ermee bereiken? 

Wij willen met het boekje bereiken dat kinderen op een eenvoudige en speelse manier ‘leren’ – of misschien beter ‘ontdekken’ – wat de kerk nou is en wat er allemaal gebeurt tijdens een kerkdienst.

kerk op schootTegelijk is het bedoeld voor ouders en grootouders die zelf meer willen weten over de kerk of het geloof door willen geven.

Op de bijbehorende website zijn de cursieve woorden in het boekje terug te vinden met meer uitleg en een vraag of opdrachtje waardoor je samen met het kind verder kan praten over de onderdelen van een kerkdienst.

Hoe belangrijk vind je het dat kleine kinderen naar de kerk gaan en de verschillende gebruiken zich eigen maken? 

Ik vind het belangrijk dat we kinderen vanaf jongst af aan laten merken dat kerk ‘leuk’ is. Dat het een fijne plek is om te zijn, waar je soms stil moet zitten en stil moet zijn, maar soms ook lekker gek mag doen (zoals tijdens de Kerk op Schootvieringen).

Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is er vaak kinderkerk of kindernevendienst, de leeftijd eronder gaat enkel naar de oppas, vaak in een achterafzaaltje. Bij de Kerk op Schootvieringen staan zij in het middelpunt.

Tijdens deze vieringen leren ze op een eenvoudige manier bijbelverhalen kennen, maar ook de dominee en elkaar. Dat zorgt voor herkenning voor een volgende keer dat ze komen.

Het boekje ‘Beer en Siep gaan naar de kerk’ voegt hier iets aan toe. Kinderen vinden het soms spannend in zo’n groot gebouw. En wat gebeurt daar nou precies? Met het boekje kunnen ouders en verzorgers dat op een eenvoudige manier uitleggen.

Ik denk dat het goed is als ook jonge kinderen spelenderwijs meegenomen worden in de elementen van de liturgie en van de dienst, zodat ze het niet gek, vreemd of spannend vinden.

Je maakt nog meer kindermateriaal via Kerk op schoot. Wat zijn jouw drijfveren? 

Ik vind het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in de kerk. De jongste kinderen waren een doelgroep die nog niet op een andere manier echt op hun niveau bereikt werd. Dat vind ik een mooie uitdaging om aan te pakken met de Kerk op Schootvieringen.

kerk2Daarnaast is een bijkomend doel dat jonge ouders elkaar bij en na de vieringen ontmoeten en elkaar leren kennen. Tegenwoordig merk ik ook steeds meer dat het voor grootouders een mooie en fijne manier is om hun kleinkinderen iets mee te geven van ‘kerk’ en gemeentezijn waar hun eigen kinderen dat soms niet meer doen.

Wat zou je graag nog meer willen ontwikkelen? Wat mis je? 

Als het boekje een succes wordt, dan willen we nog meer deeltjes maken over bepaalde onderwerpen uit de kerk en het geloof.

Daarnaast willen we nog meer bijbelverhalen omzetten in een Kerk op Schoot-viering.

Het boekje 'Dominee Beer en Siep gaan naar de kerk' is te bestellen via de website www.domineebeer.nl 

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Abonneer u nu op de nieuwsbrief

Deel dit