'Met alleen de kerk ben je er niet'

'Met alleen de kerk ben je er niet'

Als geloofsgemeenschap kun je niet zonder een gebouw, maar met alleen dat gebouw ben je er nog niet, aldus dominee Hester Radstake.

Ze zei dat op 17 september 2017 tijdens een feestelijke kerkdienst ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van de Elthetokerk in Alblasserdam. Radstake is de predikant van deze vrijzinnige kerk in Zuid-Holland.

’De gemeenschap leeft rondom dit gebouw’, stelde ze in haar preek, ‘het hout, steen en cement vormt de basis, maar met alleen die basis ben je er niet als je een gemeenschap wilt vormen. Je hebt nog zeven andere zaken nodig’.

Allereerst is omzien naar elkaar belangrijk. ‘Als gemeenschap kun je niet bestaan zonder naar elkaar om te kijken’.

Ook het geloof is onmisbaar voor het vormen van een geloofsgemeenschap. ‘Hier in de Elthetokerk is iedereen vrij om te geloven op zijn of haar eigen manier, met respect voor elkaar. Iedereen zal het dus anders vormgeven, maar het is wel iets dat ons bindt’.

Hoop is ook nodig: hoop op een goede toekomst, op meer mensen in de kerk, in nog eens vijftig jaar Elthetokerk. Maar ook hoop op een wereld van vrede, van aandacht voor iedereen. ‘Hoop is dat kleine vonkje licht dat door het duister heen schijnt’.

Het vierde wat nodig is, is liefde, zoals Paulus ook beschrijft in zijn brief aan de inwoners van Korinthe. ‘Liefde voor god, van Jezus voor zijn naaste en liefde van onszelf naar elkaar’.

Daarnaast is er nog rust. ‘Misschien een vreemde eend in de bijt, maar toch passend bij een gemeenschap. Want de kerk is een plek van rust, stilte en geborgenheid’.

Tenslotte zijn er nog de Geest: ‘Zij bewaart de eenheid. Iedereen heeft verschillende gaven, maar er is maar één geest’. En het vertrouwen: ‘In de gemeenschap, in elkaar. Vertrouwen dat het door mag gaan’. 

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

28 Maa 2018
Elthetokerk Alblasserdam

Passieavond over 500 jaar reformatie


11 Apr 2018
Honselersdijk Protestantse Kerk

Vertelvoorstelling 'Een hart vol verhalen'


19 Apr 2018
Het Schakelveld, Assen

Die Winterreise in woord en beeld


Column

  • Column: Darwin, Einstein en het mysterie van Pasen

    De wetenschappelijke inzichten van Darwin en Einstein hebben er volgens Karl van Klaveren voor gezorgd dat we meer oog hebben voor het mysterie.