'Muziek kan hemels zijn'

'Muziek kan hemels zijn'

Muzikant Tom Trago componeerde een muziekstuk dat geïnspireerd is op religieuze muziek uit alle wereldreligies. ‘Het is bijzonder om te zien hoeveel intensiviteit mensen in hun muziek leggen.’

Toen dj Tom Trago het verzoek van de Vrije Universiteit (VU) kreeg om een dansnummer te componeren op basis van muziek van de vijf wereldreligies, moest hij wel even goed nadenken. De universiteit wilde met het nummer haar 140-jarige bestaan vieren, maar voor Trago was het een heel nieuwe manier om te musiceren.

Trago is een grote naam in de wereld van elektronische muziek. Hij was gewend om te werken met tonen en melodieën die een emotie bij hem oproepen. Het kwam er eigenlijk op neer dat muziek ‘fijn’ moest zijn. De VU daagde hem uit om op een meer conceptuele manier naar muziek te kijken.

Het werd een moeilijke uitdaging, omdat er zo veel verschillende vormen van religieuze muziek zijn. Toch ging hij ermee aan de slag en werd hij gegrepen door de intensiviteit die de muziek uitstraalt. ‘Hedendaagse muziek is meestal niet bedoeld om een hogere macht te aanbidden,’ zo vertelt hij. ‘Maar als het dat doel wel heeft, gebeurt er iets bijzonders.’ Hij meent dat er veel spirituele kracht in muziek schuilt en dat het daarmee mogelijk is om mensen in verbinding te brengen met het hogere.

Het nummer werd uiteindelijk opgevoerd op het dak van de VU en hij werd bijgestaan door VU-organist Henk Verhoef.

Beluister het resultaat hier (voorgesprek tot 8:40, daarna begint het nummer):

 

Deel dit