'Nashville is voorbeeld van geloofsongeduld'

'Nashville is voorbeeld van geloofsongeduld'

De Nashville-verklaring uit de rechterflank van de kerk is een jammerlijk gevolg van geloofsongeduld, waar we al zo veel last van hebben in de samenleving.

Dat schrijft Chris Doude van Troostwijk in een expres verlate reactie op de Nashville-hype - juist omdat hij hiermee wil wijzen op de waarde van reflectie en geduld. Van Troostwijk is visiting professor op de leerstoel Vrijzinnige theologie aan het doopsgezind seminarium.

Godsdienst dient te vertragen, uit te dagen tot reflectie, uit te nodigen tot zelfrelativering. Ze behoort, in en voor de samenleving, slow religion te zijn’, aldus Van Troostwijk. Juist de rechterflank van de kerk was daar altijd goed in, maar met de Nasvhille-verklaring zijn de ondertekenaars ‘gezwicht voor de Geest van de Tijd’. ‘Wellicht begerig naar effect’, aldus de hoogleraar.

Van Troostwijk neemt uiteraard afstand van de inhoud van het pamflet en veroordeelt daarnaast de onbezonnenheid ervan. Men heeft volgens hem niet zorgvuldig gehandeld, terwijl de rechterflank met haar conservatieve opstelling juist altijd reflectie en rust wilde uitstralen. Dat is volgens de hoogleraar een groot goed: onze gehaaste samenleving heeft behoefte aan tegengas.

‘Tja, wie roept mij voortaan toe niet te snel te oordelen? Wie motiveert nu, in de samenleving, tot prudentie en reflexieve bezonnenheid?’ besluit Van Troostwijk, om uiteindelijk met een opvallend antwoord te komen.

Lees hier de hele reactie van Van Troostwijkd (pdf).

Deel dit