90 jaar VVP in Twello

90 jaar VVP in Twello

In 2009 bestond de VVP-afdeling in Twello (Gld.) 90 jaar. Nu is er een boek verschenen dat een gedetailleerde beschrijving geeft van die afgelopen negen decennia.

Wie het boek leest, herbeleeft de strijd die de Twelloose vrijzinnigen hebben moeten voeren. Uit nood richtten zij op 22 december 1919 een afdeling van de VVH op. De toenmalige predikant van Twello was namelijk orthodox en moest niets van de moderne gelovigen hebben. De predikant van het naburige Terwolde was wel vrijzinnig en de Twelloose VVH-ers konden voor hun pastorale zorg en godsdienstoefeningen op hem steunen. 

Het vrijzinnige verenigingsleven in Twello bloeide vanaf de beginjaren: er was een zondagsschool, catechisatie, een jongerenbeweging, lezingen, godsdienstoefeningen en talloze andere activiteiten. Vanaf 1925 konden de vrijzinnigen zelfs beschikken over een eigen verenigingsgebouw. Dit gebouw werd in 1944 door een bominslag verwoest, maar in de jaren 50 konden de vrijzinnigen het weer herbouwen.

Tegenwoordig bezit de vereniging geen eigen gebouw meer maar heeft zij samen met hervormden en gereformeerden een plaats gevonden in de dorpskerk. Alle stromingen zijn nu samen onder één dak. Wat ruim 90 jaar geleden niet kon, kan nu gelukkig wel.

Het boek telt 272 pagina’s en is geschreven door Gerrit Roeterdink.

Deel dit