'Niet de kansel, maar de tafel moet centraal staan'

'Niet de kansel, maar de tafel moet centraal staan'

Tijdens een protestantse kerkdienst moet niet de verkondiging van het woord, maar de viering van het Avondmaal centraal staan.

Dat betoogt de vrijzinnige hoogleraar Rick Benjamins in het artikel ‘Aan tafel?’ dat verschenen is op de website liberaalchristendom.nl.

In het artikel staat Benjamins stil bij 500 jaar Reformatie. In de afgelopen eeuwen is niet alleen de kerk sterk veranderd, maar ook de samenleving, waardoor gesteld kan worden dat de oude vorm van de kerk niet meer aansluit bij de mensen van nu.

‘Rond de tafel komen mensen met hun onvervreemdbare eigenheid bijeen als een gemeenschap van mensen die elkaar in hun anders-zijn willen aanvaarden. Een gemeenschap van pluriformiteit, diversiteit en soms zelfs tegengesteldheid is daarmee gegeven. Die gemeenschap wordt niet gevormd onder de kansel maar aan tafel. Aan tafel erkennen en aanvaarden wij elkaar, ten diepste omdat wij ons in Christus door God aanvaard mogen weten en daarom elkaar aanvaarden en erkennen’, aldus Benjamins in het artikel.

Het hele artikel kunt u lezen op de website liberaalchristendom.nl. De site is een aanvulling op het eerder verschenen en zeer succesvolle boek Liberaal christendom waarin theologen van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten en Op Goed Gerucht aan de hand van verschillende thema’s een moderne theologie uitwerken.

Lees hier het hele artikel

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

22 Maa 2018
Boskoop Vrijzinnig Protestantse Kerk

Muziek uit de hemel


22 Maa 2018
Oudshoornse Kerk

Lezing ´Als je niet meer beter wordt´


28 Maa 2018
Elthetokerk Alblasserdam

Passieavond over 500 jaar reformatie


Column

  • Column: Een hemel op een doordeweekse dag

    Het leven is niet altijd even prettig, zo weet Foekje Dijk. Daarom is het belangrijk om te blijven lachen.