Nieuwe scheuten aan de vrijzinnige boom

Nieuwe scheuten aan de vrijzinnige boom

‘Ik vind het heerlijk om onder de vrijzinnige boom te wonen en volgens mij heeft die eeuwenoude boom veel toekomst’. Dat zei Cisca Peters tijdens de speciale viering op 14 juli bij de VVP Goes (Zeeland) ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de landelijke vereniging.

Het eeuwfeest was voor de vrijzinnigen in Goes aanleiding om een feestelijke kerkdienst te organiseren waarin vooral aandacht was voor de eigen geschiedenis die teruggaat tot 1920. Cisca Peters, projectcoördinator Zuid Holland en Zeeland van Vrijzinnig Perspectief, leidde samen met de plaatselijke pastor Annelies Breughem de kerkdienst. Het was een vruchtbare samenwerking.

De liturgie was samengesteld met behulp van de VVP-liturgiekrant die tips en ideeën bevat voor een vrijzinnige kerkdienst rondom het thema ‘bomen’. Tijdens haar overweging vergeleek Cisca de ontwikkeling van de VVP met die van een boom: ‘Het is pijnlijk om te zien hoe je soms takken verliest, maar er komen ook steeds weer nieuwe scheuten aan de boom’. Ook vertelde ze dat het ‘gemeenschap zijn van mensen en de liefde voor elkaar’ het allerbelangrijkste is voor de mens en die twee zaken ervoer ze in Goes genoeg.

De muzikale omlijsting was in handen van de organist Nico Dekkers en de jonge harpiste Lisanne de Bruine speelde 3 prachtige stukken. Tijdens de kerkdienst werden ook drie liederen uit de oude liedbundel van de Nederlandse Protestantenbond gezongen. Toen de VVP Goes in 1920 werd opgericht, werden deze liederen ook gezongen.

Er was zodoende voldoende aandacht voor de eigen geschiedenis en veel herinneringen konden met elkaar worden gedeeld. Dat gebeurde vooral tijdens de afsluitende lunch die buiten genuttigd kon worden dank zij de goede zorgen van Truus en Joop Westplate. Daar werd met veel plezier teruggekeken op het boek vol foto’s en ook de allereerste  brieven van deze kleine gemeente.

Foto's: sfeerimpressie van de afsluitende lunch, met in het midden Cisca Peters. Foto's gemaakt door Henk Welling

Deel dit