Odoornse predikanten en hun heilige strijd in boekvorm

Odoornse predikanten en hun heilige strijd in boekvorm

Over de beruchte principieel-vrijzinnige Zwingli-bond en zijn voorzitters verschijnt binnenkort een boek. 

De laatste predikanten van Odoorn waren als voorzitter van de beruchte Zwingli-bond misschien wel de bekendste dominees uit Drenthe. Maar wie waren Van Lunzen, Roodzant en Brinkman en waar stond hun Zwingli-bond voor? Het wordt uitgebreid beschreven in het boek Principieel, de heilige strijd van de Zwingli-bond dat op 28 september in Odoorn wordt gepresenteerd.

De naam Harm van Lunzen roept in Odoorn nog veel herinneringen op. Hij richtte in 1948 de Zwingli-bond op: een radicale groep die te keer ging tegen de steeds orthodoxer wordende Hervormde Kerk. Van Lunzen gruwelde van collega’s die precies wisten te vertellen wie God was en hoe iemand in de Hemel kon komen. Van Lunzen was met zijn geloofsopvattingen zijn tijd ver vooruit.

De even markante dominee Roodzant volgde Van Lunzen op: als predikant van Odoorn en als voorzitter van de Zwingli-bond. Ook de daaropvolgende predikant van het dorp, dominee Brinkman, werd het boegbeeld van de vrijzinnige organisatie.

Het boek Principieel vertelt de roerige geschiedenis van deze unieke bond en van de heilige strijd van de voorzitters. Want wat wilden ze bereiken? Wie beschouwden ze als hun tegenstanders en heeft hun heilige strijd iets opgeleverd? Godsdienstwetenschapper en journalist Erik Jan Tillema dook hiervoor in de archieven en haalde tot nu toe onbekende informatie boven water. Het resultaat is een vlot geschreven boek dat leest als een roman.

Op 28 september vindt de presentatie van het boek plaats in de kerk van Odoorn. Het boek zal daar ook te koop zijn voor € 20. Het is een uitgave van Bureau Deus.

Het programma op 28 september zal geleid worden Helene Westerik (pastoraal werker kerk Odoorn) en zal bestaan uit een inleiding door Erik Jan Tillema, de boekpresentatie, een aantal reacties, en een borrel. U bent van harte welkom in de kerk van Odoorn, van 15.00 - 17.00 uur.

Praktische gegevens:
Datum: 28 september
Tijd: 15.00-17.00 uur
Locatie: Kerk Odoorn (Valtherweg 1, Odoorn)
Meer informatie: erikjantillema@gmail.com 

Deel dit