Omstreden theoloog ontleedt Jezus

Omstreden theoloog ontleedt Jezus

‘Jezus was geen godenzoon en al helemaal geen God’. Dat is de stellige conclusie van de gereformeerde theoloog Cees den Heyer.

Zal de 75-jarige theoloog hiermee een rel ontketenen? Is het tegenwoordig nog schokkend als iemand Jezus ‘ontgoddelijkt’? Wel in 1988 toen Den Heyer in opspraak raakte omdat hij als gereformeerde hoogleraar Nieuwe Testament de verzoeningsleer ontkende: Jezus was niet gestorven voor onze zonden. Het gaf Den Heyer eenzelfde status als Harry Kuitert, de bekende theoloog die werd verweten de gereformeerde leer af te breken.

In 2017 is Den Heyer niet meer zo schokkend met zijn ontkenning van de heiligheid van Jezus. Vele theologen zijn hem reeds voorgegaan. Maar daar is het hem in zijn nieuwe boek Jezus, een mensenleven ook niet om te doen.

Het is algemeen bekend dat de voormalige hoogleraar de dogmatische leer rondom Jezus heeft afgezworen. In zijn nieuwe boek wil hij op minutieuze wijze de vele gezichten van Jezus beschrijven. In het ruim 600 pagina’s tellende boek gaat hij er velen langs: van de bronnen die iets over de man van Nazareth vertellen, via de dogma’s die daarop ontstonden naar vrijzinnige theologen die het oude Jezusbeeld aan stukken braken.

’Hij was een mens van vlees en bloed, een mens onder de mensen. Wel een mens die door zijn doen en laten de aandacht trok, een charismatische persoonlijkheid die indruk maakte op zijn tijdgenoten en volgelingen’, concludeert Den Heyer.

Geen schokkende conclusie dus, maar wel een uitgebreide toelichting en onderbouwing van de opvatting die al langer leeft. Zo blijft Den Heyer een leermeester voor iedereen die zich wil verdiepen in de man die tweeduizend jaar geleden heeft geleefd.

Het boek Jezus, een mensenleven verschijnt binnenkort bij Uitgeverij van Warven. De boekpresentatie vindt plaats op 16 december in Kampen. Meer informatie is te vinden op www.uitgeverijvanwarven.nl

Deel dit