Online kerkdiensten zijn een blijvertje

Online kerkdiensten zijn een blijvertje

In de afgelopen maanden experimenteerden veel kerkelijke gemeenten met online kerkdiensten. Nu fysieke kerkdiensten weer mogelijk zijn, kiezen veel kerken ervoor om ook online actief te blijven.

Dat blijkt uit onderzoek van Eric van den Berg van Isimedia, een bedrijf dat digitale ondersteuning aanbiedt aan kerken. Van de 317 mensen die meededen aan het onderzoek, geeft 92% aan hybride kerkdiensten te blijven verzorgen: kerkdiensten zowel in de kerk als online.

Tijdens de corona-lockdown hebben veel kerken ervaring opgedaan met online kerkdiensten. In het begin was dit vaak moeilijk, omdat de uitzendingen vroegen om goed materiaal (zowel voor beeld als geluid), enthousiaste vrijwilligers en in veel gevallen om een aanpassing van de liturgie omdat een online kerkdienst anders wordt ervaren dan een fysieke bijeenkomst.

Wat veel kerken merkten, was dat het aantal kijkers van de online kerkdiensten hoger was dan het gemiddelde aantal kerkbezoekers in normale tijden. Daarnaast vonden veel mensen het fijn om op een zelfgekozen moment de video te bekijken.

Om deze en andere redenen kiezen veel kerken nu voor een hybride aanpak. Online kerkdiensten blijven, al geldt dat ook voor de uitdagingen die daarbij komen kijken. Daarom biedt Isimedia ondersteuning aan kerken aan, onder andere door middel van een Facebook-pagina waar mensen ervaringen met elkaar kunnen uitdelen.

Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.

Deel dit