'Ons geloof mag in brand'

'Ons geloof mag in brand'

Als het aan ‘pyro’-theoloog Peter Rollins ligt, komen er in kerken rituelen waarin we onze geloofsopvattingen verbranden.

Rollins is een bekende Noord-Ierse schrijver, filosoof en theoloog. Vorig jaar werd zijn publicatie ‘De orthodoxe ketter en andere onmogelijke verhalen' in het Nederlands vertaald. Het werd een verkoopsucces. Binnenkort verschijnt het vervolg daarop: ‘Verslaafd aan God’.

’Ik proef bij hem dat hij op een frisse, niet-theologische manier over theologie kan praten. Dat is zijn grote kracht. Hij is een bezield verhalenverteller en put daarbij uit theologie en filosofie en weet dat op een aangename manier voor een groot publiek uit te leggen’, aldus Albert Ronhaar van uitgeverij Skandalon, waar de boeken zijn verschenen.

‘De kracht van zijn nieuwe boek is dat hij praktische vormen weet te bedenken bij zijn ideeën. Hij creëert er kerkelijke rituelen bij waarin hij uitdrukking geeft aan zijn theologische opvattingen’.

Daar hoort het verbranden van geloofsopvattingen bij, vandaar dat hij de bijnaam ‘pyro-theoloog’ heeft gekregen. Rollins zoekt God niet in de hemel, noch plaatst hij Hem op een voetstuk. God is eerder te vinden in leegte; zijn werkelijkheid is een mysterie, en kunnen we ontmoeten in een liefdevolle toewijding voor de wereld.

De mens leeft in de leegte, zo meent Rollins: in een wereld waar angst, eenzaamheid, afscheiding en verleidingen van ons ego op de loer liggen. Vanuit een angst om de band met het allesomvattende (noem het ‘God’) te verliezen, verschansen we ons soms achter starre geloofsopvattingen. Maar dat werkt juist averechts.

Daarom wil Rollins verbranden, of misschien beter gezegd: een brandoffer doen. Geloofsopvattingen kunnen namelijk kloven tussen mensen creëren. Wil je die slechten, dan zul je bereid moeten zijn opvattingen los te laten. Vanuit een besef dat het maar opvattingen zijn die nooit de volle diepte van het leven kunnen omvatten.

Vanuit de as is het vervolgens weer mogelijk om iets nieuws op te bouwen, om uiteindelijk dat ook weer te verbranden.

Met zijn ideeën weet Rollins een groot post-modern publiek aan te spreken. Ter gelegenheid van de verschijning van zijn nieuwe boek, brengt hij op 7 en 8 april een bezoek aan Nederland. Tijdens een studiedag op de PThU Amsterdam op 7 april gaat hoogleraar vrijzinnige theologie Rick Benjamins met hem in gesprek. Op 8 april houdt Rollins een lezing in Den Haag.

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Column

  • Column: De grenzen van vergeven

    Iemand vergeven is moeilijk, concludeert Foekje Dijk. Ze vraagt zich af: moet je altijd blijven vergeven, of zijn er grenzen?