Oud-voorzitter Harm Tees overleden

Op 10 mei is geheel onverwachts Harm Tees op 66-jarige leeftijd overleden. Van 1992 tot 2001 was hij voorzitter van het hoofdbestuur van de VVH.

Harm heeft zich vele jaren zeer actief ingezet voor de vereniging. De kennismaking met de vrijzinnigheid verliep via de vrijzinnige zondagsschool in zijn dorp. Daarna werd hij lid van de VCJC en toen hij volwassen was gaf hij zelf leiding aan de zondagsschool en VCJC. Tien jaar lang was hij voorzitter van de VVH in Groningen en in 1992 trad hij aan als voorzitter van de landelijke vereniging. In die hoedanigheid was hij actief in veel verschillende besturen: hij zette zich in voor het opleidingsinstituut OVP en uitgeverij NVM die het blad Vrijzicht uitgaf (de voorloper van VrijZinnig). Ook was hij de drijvende kracht achter ‘onze’ uitgeverij De Ploeg. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de verspreiding van vrijzinnige publicaties, waaronder de jaarlijkse Kerstbundel.
Harm was een enthousiaste voorzitter in een roerige tijd voor de VVH. ‘Veel is er gebeurd in die jaren maar ook veel is niet of onvoldoende uit de verf gekomen’, zo noemt hij het zelf. Hij doelt op het einde van uitgeverij De Ploeg, maar ook op de steeds groter wordende krimp van de vereniging. Dat vond hij lastig, maar het maakte hem niet neerslachtig: ‘Mocht het dan soms eventjes niet meezitten neem dan maar de beginleuze als leidraad: ‘Eens zal de zon altijd weer gaan schijnen! Blijmoedig voorwaarts gaan!’
In 2001 nam Harm afscheid van het hoofdbestuur. Vanwege ziekte kon hij niet aanwezig zijn bij de jubileumdag van de VVP en dat betreurde hij zeer.

Deel dit