Preek over collectieve verantwoordelijkheid wint Preekschrijfwedstrijd

Preek over collectieve verantwoordelijkheid wint Preekschrijfwedstrijd

Vrijzinnig predikant Menso Rappoldt en verhalenverteller Guido de Bruin hebben de prijs voor beste preek gewonnen in de Preekschrijfwedstrijd van Liberaal Christendom. 

Het is de tweede keer dat de website Liberaalchristendom.nl deze wedstrijd organiseerde. Zowel theologen als niet-theologen kunnen eraan meedoen. 

Dit keer stond de wedstrijd in het teken van 'moeilijke bijbelteksten'. Er zijn namelijk genoeg passages uit de Bijbel die misbruikt zijn om bijvoorbeeld minderheden uit te sluiten. Maar kunnen deze teksten ook op een andere manier gelezen worden? 

Zo creëerde Guido de Bruin een nieuw perspectief op Cham, een van de zonen van Noach. 'Deze preek biedt een uniek perspectief op Cham als held (Genesis 9: 24-25). De tekst laat de ongemakkelijkheid intact, en geeft als verdieping ook een joods perspectief. De actualiteit is aanwezig. De toehoorder krijgt huiswerk mee: dek de schaamte niet toe,' aldus de Jury. 

Predikant Menso Rappoldt schreef over een passage uit het evangelie volgens Mattheus. De jury: 'Een preek in de vorm van een ooggetuigeverslag van iemand die erbij was toe de roep klok: Zijn bloed kome over ons en onze kinderen (Matteüs 27:25). Een preek over collectieve verantwoordelijkheid, over geen schuld afschuiven en over de betekenis van bloed als voorwaarde voor leven.'

De preek van Guido de Bruin is hier te lezen

De preek van Menso Rappoldt is hier te lezen

Deel dit