Recensie: Geloof zonder zekerheid

Recensie: Geloof zonder zekerheid

Het boek ‘Geloof zonder zekerheid’ is een prachtige inleiding op de vrijzinnige theologie.

Informerend voor degenen die daar nog niet bekend mee zijn en verfrissend voor hen die dat wel zijn.

De auteur Paul Rasor is een Amerikaanse theoloog die zich verbonden weet met de unitarische traditie, te vergelijken met de vrijzinnigheid in Nederland. In zijn boek legt hij uit hoe vrijzinnigen tot hun gedachten komen en hoe ze in de wereld staan.

Na zijn uitgebreide inleiding beschrijft hij de ‘vrijzinnig religieuze manier van denken’, die gekenmerkt wordt door een aantal eigenschappen, waaronder individuele autonomie en het streven om een brug te slaan tussen geloof en wetenschap. Vervolgens gaat Rasor in op de bronnen van de vrijzinnigheid: waar baseert zij zich op? Hij noemt onder andere subjectiviteit en de ratio. Vrijzinnigheid is een geloof van nadenken, waarbij algemene zekerheid en Waarheden niet thuis horen.

In het vervolg van het boek gaat Rasor dieper in op wat vrijzinnig-zijn betekent voor een mens: hoe verhoudt het individu zich tot de omgeving? En hoe worden woorden gegeven aan het geloof?

Rasor sluit zijn boek af met een uitdaging voor de vrijzinnigheid: hoe waardevol zij ook is, zij kent ook haar zwaktes, bijvoorbeeld bij het aankaarten van sociale ongerechtigheid. Vrijzinnigen zijn daar niet sterk in en daar ligt wat Rasor betreft een uitdaging.

‘Geloof zonder zekerheid’ is zodoende zowel een prettige beschrijving van vrijzinnige theologie, als een kritische beschouwing. In het vervolg op dit boek gaat Rasor daar dieper op in, maar van die publicatie is nog geen Nederlandstalige vertaling beschikbaar.

Meer informatie

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Column

  • Column: De grenzen van vergeven

    Iemand vergeven is moeilijk, concludeert Foekje Dijk. Ze vraagt zich af: moet je altijd blijven vergeven, of zijn er grenzen?