Recensie: God houdt wel van een geintje

Recensie: God houdt wel van een geintje

Kunnen we lachen om religie? En: moeten we lachen om religie? Over de vragen buigt cultuurtheoloog Frank G. Bosman zich in zijn boekje God houdt wel van een geintje. Het wil een kleine theologie van de humor bieden.

Bosman (zie foto hierboven) besteedt aandacht aan veel verschillende onderwerpen: waarom lachen wij? Wat voor soorten humor zijn er en wanneer spreken we van godslastering of blasfemie? Is humor te vinden in de Bijbel (Bosman meent van wel) en lachte Jezus? Daar is in de geschiedenis veel over gediscussieerd.

Ook besteedt aan grote humorvolle evenementen zoals carnaval en wijst hij op het maatschappelijke en religieuze nut ervan. Bij de bespreking daarvan komt Bosman langzaam uit bij de conclusie van zijn theologie over humor: het is belangrijk dat wij lachen om het/ons geloof. Alleen dan blijft het toegankelijk.

Grofweg gezegd is lachen om religie een naleving van het tweede gebod: het verbod op het aanbidden van beelden. Een humorloos geloof creëert vaststaande ‘beelden’ (opvattingen, ideeën) over het geloof en dat leidt tot dogma’s, uitsluiting en verkettering. Lachen om religie gooit de beelden kapot en zorgt er voor dat we weer onbevangen naar het geloof kijken.

Het advies van Bosman is dan ook dat we veel moeten lachen. In zijn boek somt hij dan ook verschillende komische voorbeelden op waaruit we kunnen concluderen dat er inderdaad genoeg te lachen valt.

god geintje boek
Meer informatie over het boek (klik hier)

Deel dit