Boekrecensie: Leef je eigen mythe

Boekrecensie: Leef je eigen mythe

 Het is mooi om te zien dat er soms nog echte vrijzinnige publicaties verschijnen – want veel zijn het er helaas niet. Leef je eigen mythe van NPB-voorganger Harm Knoop is zo’n vrijzinnige publicatie die het waard is om gelezen te worden.

Dit boek is het verslag van Knoops eigen zoektocht in het geloof en dat maakt het boek zo aantrekkelijk. Hij vertelt hoe hij als behoudend gelovige zijn weg vond naar de vrijzinnigheid, hoe hij een andere visie op geloof ontwikkelde. Knoop beschrijft dit op een persoonlijke manier zodat de lezer als het ware metgezel wordt op zijn religieuze zoektocht.

Knoop werkt in zijn boek het centrale gegeven van zijn eigen, vrijzinnig geloof uit. Dat komt er op neer dat het om onszelf draait. Het klinkt egoïstisch – dat geeft hij zelf toe – maar is het niet. Het leven is een zoektocht naar onze eigen ‘ik’, naar wie wij echt zijn, naar de schatkist die diep in ons begraven ligt.

Het klinkt eenvoudig, maar hoe doen we dat? Hoe vinden we onszelf terug? Het antwoord van Knoop is: dankzij de mythe. Mythes zijn verhalen die iets bijzonders met je doen, zo schrijft Knoop. ‘Mythen roepen ons, ons diepste wezen tevoorschijn.’ Mythen raken je op een ander niveau waardoor je de weg naar je eigen ik weet te vinden. Het advies van Knoop is dan ook: lees religieuze verhalen als mythen. Want zo hebben zij meer betekenis voor ons.

Leef je eigen mythe
Harm Knoop
Uitgeverij Valkhof Pers
211 pagina’s
leefjemythe

Deel dit