Recensie: Rebible

Recensie: Rebible

De Rebible van Inez van Oord is totaal anders dan alle andere boeken over de Bijbel. Is dat een positieve of negatieve beoordeling?

Tegenwoordig is het niet meer ongebruikelijk dat de Bijbel buiten de kerkelijke kaders wordt behandeld. Bekende voorbeelden zijn Guus Kuijer met zijn literaire serie De bijbel voor ongelovigen en cabaretier Remco Veldhuis die de hele Bijbel in één theatervoorstelling behandelde.

Het dikke boek van de kerk blijft blijkbaar een aantrekkingskracht uitoefenen. Niet zo vreemd natuurlijk, want onze hele cultuur is er op gebouwd. Het mooie van deze initiatieven is dat de schrijvers, cabaretiers en andere mensen op een totaal andere manier naar het boek kijken. Zij houden geen rekening met oude dogma’s en kerkelijke gevoeligheden. Vrij onbevangen worstelen zij zich door de verhalen heen en trekken hun eigen conclusies.

Zo presenteren zij de belevenissen van Abraham, Mozes, Jezus en vele anderen op hun eigen manier aan hun eigen publiek: Kuijer bedient de fanatieke lezers, Veldhuis de theatergangers en nu heeft Inez van Oord haar eigen bijdrage geleverd.

Van Oord is niet zomaar iemand. Zij is de oprichtster van de Happinez, het meest succesvolle spirituele tijdschrift van Nederland - sterker nog: überhaupt het meest populaire tijdschrift van Nederland. Vele honderdduizenden mensen lezen nog altijd haar tijdschrift en voeden zich met spirituele verhalen.

Met haar boek Rebible wil zij vergeten verhalen ontdekken. Zij behandelt een aantal bijbelverhalen - Mozes, Noach, eigenlijk de bekendste verhalen - en legt die altijd eerst uit. Ze mag namelijk aannemen dat haar lezerspubliek niet goed bekend is met de verhalen. Dat doet ze niet op een objectieve manier. Meteen vanaf het begin gaat ze in gesprek met de verhalen, stelt ze haar vragen, maakt ze kanttekeningen, om het vervolgens aan een ‘rebible’ te onderwerpen: een nieuwe interpretatie van het verhaal in een nieuw jasje.

Die rebible-verhalen (hergebruik-verhalen) hebben een sterke Happinez-stijl. Ze zijn spiritueel en persoonlijk. Daarmee bedient ze haar publiek perfect, want ze heeft dit duidelijk geschreven voor spiritueel-geïnteresseerden die altijd hebben gekeken naar de oosterse wijsheidstradities. Van Oord laat ze nu kennis maken met een bron dichter bij huis.

Het boek is rijk geïllustreerd en wie de Happinez kent, ziet de overeenkomsten in de stijl. Het is duidelijk: de lezers van het spirituele tijdschrift zullen dit boek verslinden.

Of kerkelijke mensen zich er ook in kunnen vinden? Niet iedereen natuurlijk. Dat is het doel ook niet. Dit boek is voor een ander publiek geschreven en daar is Van Oord zeer goed in geslaagd.

Rebible kost € 24,95 en is te verkrijgen via de boekhandel
Meer informatieWilt u op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Abonneer u nu op de nieuwsbrief

Deel dit

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

27 Sep 2018
Oudshoornse Kerk

Lezing 'Reis door het heelal'


05 Okt 2018
Zoetermeer Adventskerk

Lezing 'Donald Trump, God en de waarheid'


14 Okt 2018
Assen DG-kerk

Inspiratie: ‘Route voor een ongewone reis’


Column

  • Column: Hoe storend religie kan werken

    In ethische discussies moet religie geen grote rol spelen. De ratio en die ene regel uit de evangeliën des te meer, aldus Arne Jonges.