Recensie: Spiritualiteit in het alledaagse

Recensie: Spiritualiteit in het alledaagse

Maaike de Haardt trekt in haar boek Raam op het zuiden ten strijde tegen een oud dogma: dat God en religie een duidelijke en vaste plaats zijn toegewezen. De Haardt wil aannemelijk maken dat we ook in het dagelijkse leven het goddelijke kunnen ervaren.

Eeuwenlang was het kerkgebouw de plek waar mensen God konden vinden en hun geloof konden belijden. Er was een scheiding tussen deze heilige ruimte en het profane alledaagse. Maar volgens De Haardt is het alledaagse een prima voedingsbodem voor iemands spiritualiteit. Eten koken, afwassen, tuinieren… Allemaal handelingen die ons een religieuze ervaring kunnen geven. Verlangen en verwondering liggen volgens De Haardt aan de basis van religie. Die twee ervaringen doen we niet alleen op in de kerk, maar altijd en overal.

De Haardt is niet de enige en eerste die met dit pleidooi komt, maar haar publicatie onderscheidt zich op twee punten van de rest. Ten eerste omdat het goed leesbaar is, maar belangrijker: omdat ze dicht bij huis blijft. Ze wil aantonen dat onze dagelijkse handelingen onze spiritualiteit kunnen voeden en daarom gebruikt ze ook allemaal alledaagse activiteiten als voorbeeld. Dat zorgt voor herkenning en begrip.

De Haardt is hoogleraar Religie en Gender aan de Radboud Universiteit Nijmijgen en universitair hoofddocent Religie en Cultuur aan de Universiteit van Tilburg. Haar boek is onlangs verschenen bij uitgeverij Meinema.

Meer informatie over het boek
  

Deel dit