Spaanprijs 2017 voor Kees Posthumus

Spaanprijs 2017 voor Kees Posthumus

Theatermaker Kees Posthumus heeft de Spaanprijs 2017 gewonnen voor zijn lopende programma over Luther: 'Kom naar voren! 500 jaar Reformatie'. 

De prijs wordt hem uitgereikt op 31 oktober in zijn woonplaats Apeldoorn. De Spaanprijs wordt toegekend aan mensen die op artistieke of publicitaire wijze een opmerkelijke bijdrage leveren aan het christelijke of kerkelijke leven in Nederland.

Kees Posthumus is een gedreven verhalenverteller, zanger en musicalschrijver. Hij kroop met zijn voorstellingen al in de huid van onder meer Calvijn, Arminius en Menno Simons. De J. B. Th. Spaanstichting wil de inzet erkennen en eren van een man die in veel kerkelijke gemeenschappen een grote naam heeft opgebouwd en een langdurige en betekenisvolle bijdrage heeft geleverd aan het kerkelijk leven in Nederland. Met enthousiasme, toewijding en volharding zet Kees Posthumus zich in om binnen en ook buiten kerken bezoekers op een nieuwe manier te laten kijken naar historische figuren, bijbelverhalen en belangrijke gebeurtenissen.

Voordat Kees Posthumus fulltime als theatermaker aan de slag ging werkte hij als journalist. Daarvóór was hij in dienst bij het Landelijk Koördinatie Punt groepen kerk en homoseksualiteit (LKP). Hij werkte mee aan boeken als ‘100 vragen over homoseksualiteit en kerk’ (1992) en ‘Kringen in de branding, 40 jaar homo/lesbische emancipatiebeweging’ (2004). Bij het LKP nam Kees het initiatief voor het blad Vroom & Vrolijk. In deze jaren ontwikkelde hij zijn gevoeligheid voor wat leeft in kerk en samenleving. Hij leverde een substantiële bijdrage aan de kerkelijke journalistiek en aan de emancipatie van homoseksuele mannen en vrouwen in de Nederlandse kerken.

De J. B. Th. Spaanprijs is vernoemd naar de journalist Jan Spaan (1900-1969), in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet en oprichter van het weekblad Hervormd Nederland. Uit zijn nalatenschap wordt een tweejaarlijkse mediaprijs toegekend, bestaande uit een geldbedrag en een oorkonde. Eerdere winnaars waren onder anderen Jacobine Geel, Anne van der Meiden, Vonne van der Meer en Henk van Ulsen.

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Column

  • Column: Zonder dogma's gaat het geloof spreken

    Wat gebeurt er als we de dogma's laten vallen? Wat blijft er over? Erik Jan Tillema denkt dat we niet bang hoeven te zijn voor de gevolgen.