Stille macht in plaats van Stille nacht

Stille macht in plaats van Stille nacht

Dirk van de Glind schreef een nieuwe tekst voor het bekende kerstnummer 'Stille nacht'. 'Het zinspeelt op de overwinning van het licht op de donkerheid van de nacht.' 

Dirk van de Glind was docent levensbeschouwing en schreef verschillende boeken, zoals 'Volwassen geloven en denken'. 

Waarom heb je deze hertaling van het bekende kerstlied gemaakt?
Mijn vrouw is predikant en een paar jaar geleden zocht zij naar een geschikt thema voor de kerstnachtviering en toen kwam ‘Stille Nacht’ voorbij. Waarschijnlijk omdat we het hadden over ‘de zachte krachten’, hoorde ik in de aanheft van dat oude lied opeens ‘Stille Macht’. Voor de kerstnachtdienst heb ik daar toen een tekst bijgeschreven die erg goed ontvangen werd.

Ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van Stille Nacht schreef KRO-NCRV een wedstrijd uit voor een nieuwe, meer eigentijdse tekst en ik heb toen de mijne ingezonden. Die werd genomineerd en werd live gezongen tijdens een radio-uitzending.

Waarom heb je gekozen voor 'stille macht'? Denk je dat dat voor mensen aansprekender is? Waarom geen andere omschrijving?
Ik heb m’n tekst zeker niet geschreven om de oude te vervangen – die is immers velen dierbaar, ook mijzelf. Maar Stille Macht vertelt het oude verhaal van kwetsbare liefde met meer ruimte voor een eigen interpretatie en kan daardoor misschien meer naar binnen komen. De titel ‘Stille Macht’ klinkt voor mij mooi omdat die dicht bij de originele tekst blijft en min of meer zinspeelt op de overwinning van het licht op de donkerheid van de nacht.

Heb je al reacties op de liedtekst gekregen?
Ik heb gehoord dat het vorig jaar met Kerst in verscheidene kerken gezongen is. Ook dit jaar zal het met Kerst weer klinken in een aantal kerken. Het stemt me dankbaar.

Stille macht

Stille macht, breekbaar en zacht,
vonk van hoop in de nacht,
ongewapend, voorbij elk geweld
wordt jouw boodschap van liefde verteld.
Raak met zachtheid ons aan,
leer ons jouw stilte verstaan

Stille macht, lieve kracht,
bron van hoop in de nacht
wij vertrouwen ons toe aan jouw licht
willen leven op liefde gericht.
Raak met mildheid ons aan
leer ons in vrede te gaan.

Stille macht, helende kracht,
lief geheim in de nacht,
wees temidden van wat ons verwart,
geef vertrouwen in 't diepst van ons hart,
als wij jouw liefde verstaan,
kondigt de morgen zich aan.

Deel dit