Verslag Weldadig verlicht

Verslag Weldadig verlicht

Op 15 september organiseerden vrijzinnigen een ontmoetingsdag in Frederiksoord-Wilhelminaoord. Hieronder een verslag van de dag. 

Jaja, het was weer een feest van ontmoeting op zaterdag 15 september, met als thema ‘Weldadig verlicht?’

Vanuit alle windstreken kwamen (vrijzinnige) geloofsgenoten naar het fraaie Koloniekerkje van Frederiksoord – Wilhelminaoord. Het 200-jarig bestaan van de ‘Maatschappij van Weldadigheid’ was de aanleiding voor Vrijzinnig Assen en het Vrijzinnig Centrum ‘De Stroming’ Midden-Drenthe en Vrijzinnig Groningen om deze ontmoetingsdag te organiseren.

Het fraaie nazomerweer gaf een extra feestelijk tintje aan de dag. Helene Westerik en Foekje Dijk legden in hun welkomstwoord een relatie met de ideeën van 200 jaar geleden en het huidige staan in een moderne wereld. De feestgangers kregen een kunstig gemaakt jutezakje uitgereikt, waarin een geheim geborgen was wat pas ’s middags geopenbaard zou worden.

Natuurlijk kwam de inwendige mens niet alleen geestelijk, maar ook stoffelijk niets te kort. Na het nuttigen van een koloniekerkgebakje en het zingen van het aanvangslied, mooi begeleid door Jaap de Jong, was het woord aan de in Veenhuizen geboren Mariët Meester, schrijfster van fictie en non-fictie. Een interessant en inspirerend  verhaal, o.a. over hoe 200 jaar geleden Johannes van den Bosch de armoede te lijf dacht te gaan, maar ook verhalen uit haar jeugd:  zij bracht immers deze door op het kolonieterrein.

frederiksoord150 copy

De lunch liet zich goed smaken, en nadien werd het gezelschap in twee groepen opgedeeld, en met de kolonietram naar de Koloniehof gevoerd. Aldaar verrast door een mooie PowerPointpresentatie over de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid (dit jaar lukte het nog niet om de Unesco-status te verkrijgen, maar wellicht over een jaar). Ook werd duidelijk dat 1 op de 17 Nederlanders afstamt van voorouders die hier gewoond en gewerkt hebben. Mooi is het dat op de plek van veel oude koloniehuisjes nu energieneutrale woningen gebouwd worden! De adem van de nieuwe tijd rust op de geest van destijds, maar dan modern vertaald.

De dag werd afgesloten met een actuele versie van het oeroude verhaal van de Barmhartige Samaritaan. Het geheim van de jutezakjes mocht eindelijk geopenbaard en geopend worden. Hilariteit, maar ook diep doorvoelde symboliek: de jutezakjes bevatten een leeg velletje papier, als teken dat we de ander alleen met lege handen tegemoet kunnen komen. Dat het de ander is die bepaalt wie de naaste is, en niet wijzelf.

Tenslotte werden we weer aan onszelf teruggegeven, met het zingen van een lied,  enthousiaste begeleid op het orgel door Tiny van Nimwegen.

Dé aansteker van de dag, Wim Postma, doofde tenslotte de kaars. Maar het licht dat die hele dag geschenen heeft, nam een ieder mee in het hart!

Een zeer tevreden deelneemster

Deel dit