Vrijzinnige kerken creatief door corona

Vrijzinnige kerken creatief door corona

Er zijn vrijwel geen vrijzinnige kerken meer die momenteel kerkdiensten organiseren en dus worden er nieuwe wegen gevonden om de leden te blijven inspireren en te bemoedigen.

Zo stuurt de Haagse Houtrustkerk nu elke dag een mail met ‘dagelijks brood’: voedsel voor de geest, met bemoedigende teksten, om zo de gemeenteleden een hart onder de riem te steken. Het is een initiatief van een aantal leden van de Houtrustkerk en dominee Karl van Klaveren.

Ook vrijzinnig centrum Vrijburg in Amsterdam is begonnen met een vergelijkbaar initiatief. Elke dag een blog over de thema’s ‘Liefde in tijden van corona’ en ‘Hoe houd ik koers in dagen van ontwrichting?’. Ook dit is een initiatief van leden en predikanten.

Kerken zorgen er op verschillende manieren voor dat de leden op zondag nog wel een woord van bemoediging kunnen horen. Zo biedt de Kapel in Hilversum nu kerkdiensten via YouTube aan, is op de website van de Parkstraatgemeente in Arnhem en van de Vrijzinnigen in Assen elke week de preek te lezen en stuurt de VVP Groningen elke week een tekst ter bemoediging rond.

Ook zijn veel vrijzinnige preken te horen via de kerkomroep.nl.

De corona-pandemie daagt dus voorgangers en kerkmensen uit om creatief te zijn en in veel gevallen lukt dat zeer goed. Zo blijven mensen met elkaar verbonden en worden ze bemoedigd.

Deel dit