Vrijzinnige vragen bij het gekozen levenseinde

Vrijzinnige vragen bij het gekozen levenseinde

Zijn angst voor het lijden en de aftakeling van het lichaam redenen voor een zelfgekozen levenseinde? Of verliezen we dan iets uit het oog?

De theologen van Liberaal christendom mengen zich in de moeilijke discussie rondom dit actuele thema.

Wouter Slob schrijft in zijn artikel Levenseinde: tussen autonomie en afhankelijkheid op de website liberaalchristendom.nl dat het verlies van onze autonomie ook een wezenlijk onderdeel is van ons leven. Als we niet meer voor onszelf kunnen zorgen, wordt duidelijk dat we relationele wezens zijn: ‘in de toenemende afhankelijkheid mag ook de ervaring liggen dat een ander jou de moeite waard vindt om voor te zorgen. En daarin kan de bevestiging van de waarde van iemands leven liggen.’

In een tweede artikel op de website focust de bekende arts Bert Keizer eveneens op de relaties die ons als mens kenmerken. Een zelfgekozen levenseinde zorgt dan voor lastige situatie: ‘Zelf beslissen is een veel te simpele aanduiding voor wat een mens doet als je je geliefden er buiten laat. Want een mens hangt nu eenmaal zo sterk met anderen samen dat je jezelf niet zonder pijn uit die anderen kunt verwijderen.’

De twee auteurs zijn niet per se tegen euthanasie, maar willen in hun artikelen laten zien dat het zelfgekozen levenseinde een zeer moeilijk onderwerp is waarbij we relaties niet uit het oog mogen verliezen.

Binnenkort verschijnen er meer artikelen over dit onderwerp op de site.
Bezoek liberaalchristendom.nl hier.

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Abonneer u nu op de nieuwsbrief

Deel dit

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

26 Aug 2018
Naaldwijk Oude Kerk

Ontmoetingszondag in Naaldwijk


01 Sep 2018
Foreestenhuis Hoorn

Vrijzinnig Event Noord-Holland in Opschudding


Column

  • Column: De comeback van religie

    Oud-voorganger Bert Jansen verwondert zich over de transformatie van religie in ons land. De kerk heeft nog steeds geen goede concurrenten, meent hij.