Vrijzinnigheid in een stadse context

Vrijzinnigheid in een stadse context

Het voordeel van vrijzinnig kerk zijn in een stadse omgeving, is dat er veel samengewerkt kan worden. En bij vrijzinnigen is altijd veel mogelijk.

Bernard van Verschuer is predikant in Rotterdam van de bloeiende gemeente Maaskant Open Grenzen die kerkt in de monumentale St. Laurenskerk. Het is een samenvoeging van twee gemeenten: ‘Maaskant’ is de protestantse , niet persé vrijzinnige wijkgemeente aan de Noordkant van de Maas, ‘Open Grenzen’ is de gemeente die vroeger in de Pauluskerk thuis was. Gesticht in de late jaren vijftig om de vrijzinnige Rotterdammers een onderdak te bieden.

‘Bij vrijzinnigen kan elke vraag gesteld worden’, aldus Van Verschuer als hij moet omschrijven wat vrijzinnig geloven inhoudt, ‘en elk onderwerp mag in de kerk en tijdens de preek aan de orde komen. Het vertaalt zich in een open houding naar de omgeving toe en juist dat werkt samenwerking met andere organisaties in de hand.

‘Catechisatie wordt gecombineerd met een andere gemeente. Samen met twee andere vrijzinnige groepen en het onlangs opgerichte zingevingscentrum de Nieuwe Poort organiseren we gespreksgroepen en debatavonden onder de naam Vrijzinnig aan de Maas’.

Veel leden zijn op een of andere manier actief. Als taaldocent in een inloophuis, in de Pauluskerk, of in het pastoraat.

‘Het voordeel van een grote stadsgemeente is ook dat een aantal gemeenteleden emeritus predikant of theoloog is, waarvan er velen een groep leiden: bijbelstudie, literatuur, ethische en theologische thema’s, Koran lezen, Midrasch lezen, filosofie’.

De samenwerking beperkt zich niet tot levensbeschouwelijke organisaties: ‘Met een Rotterdams kunstenaarscollectief wordt zo nu en dan in de Laurenskerk iets opgezet wat met kunst en liturgie te maken heeft. Met een Rotterdamse wooncorporatie is een samenwerking aangegaan om een stadsklooster voor alleenstaanden op te zetten.’

Ook wordt er gespeeld met de kerkdiensten. Elke eerste, derde en vijfde zondag in de maand zijn de diensten sober van liturgie, tamelijk klassiek van vorm en zo veel mogelijk vrij van ‘kerkelijk jargon.’

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

22 Maa 2018
Boskoop Vrijzinnig Protestantse Kerk

Muziek uit de hemel


22 Maa 2018
Oudshoornse Kerk

Lezing ´Als je niet meer beter wordt´


28 Maa 2018
Elthetokerk Alblasserdam

Passieavond over 500 jaar reformatie


Column

  • Column: Een hemel op een doordeweekse dag

    Het leven is niet altijd even prettig, zo weet Foekje Dijk. Daarom is het belangrijk om te blijven lachen.