Wim Jansen brengt God opnieuw ter sprake

Wim Jansen brengt God opnieuw ter sprake

In juni verschijnt het boek O hemel, zei de krokodil – 52 dierenverhalen voor jong en oud om zoiets als God ter sprake te brengen van theoloog Wim Jansen.

Over God wordt meestal gesproken in termen van bestaan en niet-bestaan, geloven en niet-geloven. De auteur, Wim Jansen, wil het woord ‘God’ weghalen uit deze sfeer van feitelijkheid en het brengen waar het volgens hem thuishoort: in de verbeelding van de taal.

In zijn boek voert hij het woord God op als woord. Het komt op ironische wijze ter sprake, soms expliciet, soms verhuld. Als gapend gat, als vraag, als schreeuw, als verlangen, als licht, als liefde, als ervaring of het ontbreken daarvan, maar altijd als woordspel, verwijzend naar een dimensie van het bestaan waar geen woorden voor zijn.

Het boek, met elf bijzondere illustraties van zoon Hans Jansen, nodigt uit tot persoonlijke reflectie, maar ook om in gesprek te gaan. Met kinderen, jongeren en zoekende volwassenen voor wie het woord ‘God’ niet vanzelfsprekend maar evenmin kansloos is.

Jansen was voorganger van Vrijzinnig Delft en de Vrijzinnige Koorkerkgemeenschap in Middelburg. Hij schreef onder meer Dominee zoekt God en Bron in je brein - bidden tot de God in wie je niet gelooft.

Deel dit