Winnaar Compassieprijs bezoekt Amsterdam

Winnaar Compassieprijs bezoekt Amsterdam

Op 19 september organiseert het Mozeshuis een ontmoeting tussen  sport- en jongerenwerkers en de Keniaanse winnaar van de Compassieprijs Sport Ambrose Ongwen. Vooraf wordt hij officieel ontvangen door de Amsterdamse wethouder Sport, Eric van der Burg.

Dit voorjaar ontving Ambrose Ongwen als één van de 13 genomineerden de  Compassieprijs voor zijn inspanningen bij het Peace & Sports Programma www.mozeshuis.nl. Dit sportprogramma wordt sinds 2005 met succes uitgevoerd in de grensregio van Oeganda, Kenia en Zuid-Soedan. Jonge krijgers van rivaliserende stammen worden in aanraking gebracht met sport. De wapens worden neergelegd en verruild voor de voetbal. Een aantal krijgers is sindsdien opgeleid tot sportleider. De gevolgen hiervan waren overduidelijk: het geweld en de criminaliteit namen sterk af.
De Nederlandse Sport Alliantie International helpt Ambrose Ongwen om Nederlandse sport- en jongerenwerkers te trainen om jongeren te leren conflicten op te lossen door dialoog en sport in plaats van geweld. Voor deze bijdrage aan de Nederlandse samenleving verdiende hij in de ogen van de jury de Compassieprijs 2012.
Op woensdagochtend 19 september geeft Ongwen in het Mozeshuis een presentatie over zijn werk. Amsterdamse sport(buurt)werkers en gemeentelijke sportprojecten zijn uitgenodigd, net als de overige 13 genomineerden van de Compassieprijs.
Het bezoek van Ambrose aan Amsterdam is onderdeel van een uitgebreider uitwisselingsprogramma van NSA International, Oikos. Jongerenwerk Utrecht, Seeds of Peace Africa en Emotive.

Achtergrond

De Compassieprijs is bestemd voor iemand die mensen weet te verbinden en harten weet te verzachten en wordt ieder jaar uitgereikt op een ander maatschappelijk terrein. In 2011 was dit Kunst en Cultuur, in 2012 Sport en Beweging.
De prijs is een onderdeel van de activiteiten rond het Handvest voor Compassie in Nederland, zie www.handvestvoorcompassie.nl

De Compassieprijs is een initiatief van het Mozeshuis Amsterdam, Remonstranten, Doopsgezinden, Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB, Vereniging van Vrijzinnig Protestanten (VVP) en wordt gesteund door stedelijke compassiegroepen in Leiden, Arnhem, Groningen en Amsterdam.

De initiatiefnemers spannen zich in om het werk van de winnaar onder de aandacht te brengen onder relevante vakgenoten en een breder publiek.

Deel dit