Winnaars Nacht van de Theologie

Winnaars Nacht van de Theologie

Tijdens de Nacht van de Theologie heeft de rooms-katholieke theoloog Erik Borgman de Nacht van de Theologie Podiumprijs 2012 gewonnen. De Publicatieprijs ging dit jaar naar Golfslag van de tijd, van Gerben Heitink.  

De Podiumprijs is voor de theoloog die zijn vakgebied op een bijzondere manier onder de aandacht heeft weten te brengen. Borgman is hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en verschijnt regelmatig in de media om te wijzen op het belang van religie in het publieke domein. Borgman mag zich nu een jaar lang de meest spraakmakende theoloog van Nederland noemen. Vorig jaar ging de prijs ook al naar een katholiek: toen won cultuurtheoloog en twitteraar Frank Bosman.

Het beste theologische boek van 2012 is Golfslag van de tijd, van de protestantse praktisch theoloog Gerben Heitink. 

De jury prijst het boek wegens de bezonken visie van de auteur op secularisatie,  de reikwijdte van zijn analyse en zijn geïntegreerde visie op theologie, als discipline die altijd verbonden is met levensloop van de auteur, diens gelovige betrokkenheid en met de historische context.  

De theoloog van het jaar is gekozen door een jury en het publiek. In de jury zaten Daniël Gillissen (ND), Elsbeth Gruteke (EO), Hennie Burggraaff (NCRV) en Frank Bosman (winnaar vorig jaar). Voorzitter van de jury was Erik Jan Tillema.

Het beste boek is gekozen door een jury die werd gevormd door Wim Janse (decaan theologische faculteit  VU en vice-rector), Leo van de Wetering (Selexys Donner), Suzanne van der Schot (auteur),  Elianne Keulemans (Soeterbeeck  Programma van de Radboud Universiteit) onder voorzitterschap van Monic Slingerland (Trouw).

 Voor de tweede keer vond de Nacht van de Theologie plaats in de Hermitage Amsterdam. Ruim tweehonderd theologen waren aanwezig bij dit galafeest. Ook in 2011 werden prijzen uitgereikt aan de beste theoloog en het beste boek. Nieuw dit jaar was de Oeuvreprijs die Huub Oosterhuis uit handen van Ruud Lubbers in ontvangst mocht nemen. Alle winnaars ontvingen een hiervoor ontworpen sculptuur van Leo Lanser.

De Nacht van de Theologie 2012 wordt dit jaar georganiseerd door de Protestantse Kerk Amsterdam, dagblad Trouw, NCRV, IKON, de Remonstrantse Broederschap en uitgeverij Kok ten Have. De Nacht wordt gesponsord door verschillende organisaties: uitgeverij Kok ten Have, uitgeverij Boekencentrum/Meinema, uitgeverij en boekhandel Wever van Wijnen, FKT, VU en de PThU.

surveys

Deel dit