'Zware onderwerpen' staan interreligieuze dialoog te wachten

'Zware onderwerpen' staan interreligieuze dialoog te wachten

In juli zullen mensen vanuit de hele wereld afreizen naar Washington. Waarom? Om te zoeken naar nieuwe vormen van interreligieus activisme.

Ruim honderd jaar geleden richtten vrijzinnigen - waaronder de VVP - de Internationale Associatie voor Religieuze Vrijheid op; in het Engels de IARF. Vroeger had men het er voornamelijk over vrijzinnige theologie en vrijzinnigheid in godsdiensten. Later volgde er een periode van maatschappelijk engagement. Nu is het tijd voor een nieuwe koers: op zoek naar een nieuwe vorm van interreligieus activisme.

Het 35e wereldcongres van de IARF vindt van 29 juli t/m 1 augustus plaats in Washington DC en draagt de titel Reimagining Interfaith Cooperation. De interreligieuze organisatie wil dan gaan kijken hoe ze haar krachten kan inzetten om te strijden tegen geloofsvervolging, discriminatie en andere vormen van ongerechtigheid.

‘We steken de handen uit de mouwen, weg van de bekende sprekers en panels, en gaan met elkaar aan de gang om te zien wat er gebeuren moet en hoe. Het wordt belangrijk voor iedereen die zelf aan de slag wil om onze samenleving leefbaar te houden voor mensen van alle levensbeschouwingen’, aldus de Nederlandse theoloog Wytske Dijkstra, presidente van de IARF.

Tijdens het meerdaagse congres gaan religieuzen uit de hele wereld en van verschillende achtergronden met elkaar in gesprek: van dominees en rabbijnen tot moslimgeleerden. Allemaal leveren ze hun bijdragen aan de grote onderwerpen waar de IARF mee aan de slag wil.

‘Wij in IARF weten als geen ander hoe spannend, uitdagend en ronduit leuk zulke ‘zware’ onderwerpen worden, wanneer je ze behandelt in een internationaal gezelschap van mensen, die open staan voor de overtuiging van de ander’, concludeert Dijkstra.

Meer informatie over de IARF en het wereldcongres is te vinden op:
www.iarfnederland.nl (Nederlandse website)
www.iarf.net (Engelstalige website)

Deel dit