Ontmoetingsdag over spiritualiteit

Ontmoetingsdag over spiritualiteit

Op zaterdag 6 november organiseert de VVP weer een ontmoetingsdag die dit keer in het teken staat van alledaagse spiritualiteit. Het wordt een dag vol zinvolle gesprek, muziek en cabaret in de mooie Geertekerk in Utrecht.

In de vorige edities van VrijZinnig heeft u het al kunnen lezen: voor een nieuwe publicatie was de VVP op zoek naar verhalen over alledaagse spiritualiteit. Dat zijn momenten dat iemand even wordt opgetild uit het alledaagse en iets van het hogere kan ervaren. Het kan zomaar gebeuren; tijdens de boodschappen, het schoonmaken of tijdens een wandeling. Het ene moment is het er, het volgende moment is alles weer normaal. Enkel de herinnering aan dat bijzondere moment blijft en dat kan ons inspireren in de rest van ons leven. Verschillende mensen kropen in de pen en schreven hun ervaringen van alledaagse spiritualiteit op. Alle verhalen zijn gebundeld in een boek dat tijdens de ontmoetingsdag wordt gepresenteerd.

Spirituele gesprek

Spiritualiteit is de rode draad van de ontmoetingsdag. In de ochtend wordt uitgezocht hoe je een spiritueel gesprek met iemand kan voeren. Cisca Peters van Vrijzinnig Perspectief kan dat goed uitleggen omdat zij in haar werk veelvuldig spreekt met zowel jongeren als ouderen over diepere drijfveren in het leven. Met videobeelden laat zij zien hoe een gesprek de diepte in kan gaan. Vervolgens kan iedereen met gesprekskaarten oefenen met het spirituele gesprek. Daarbij hoeft het niet meteen over zware onderwerpen te gaan, want spiritualiteit gaat juist over het leven. Een vraag als ‘Wat vind je belangrijk in het leven?’ geeft bijvoorbeeld al genoeg aanleiding voor een gesprek.

Daarnaast is er muziek met een vleugje spiritualiteit, verzorgd door Maarten van der Bijl (orgel) en Ross Frigge (gitaar). Tijdens De Vrijzinnige Lezing eerder dit jaar, musiceerden zij ook al en bij veel aanwezigen sprak dat tot de verbeelding.

Cabaret

In de middag ontvangen we cabaretier Thjum, de artiestennaam van Frederic Bal. De jonge cabaratier behaalde in 2020 de finale van het Leids Cabaretfestival en won in 2018 Studenten Cabaret Festival. ‘Filosofie, sociologie en spiritualiteit in één, zonder dat de humor inboet aan kracht: het is maar weinig cabaretiers gegeven,’ zo roemde de jury van het Leids Cabaretfestival hem. Als Thjum het podium opkomt, gebeurt er iets. Met zijn droogkomische doordachte stijl weet hij alledaagse onderwerpen op een originele manier te bekijken. Hij onderzoekt het leven op een dusdanige manier dat je na afloop niets anders kan zijn dan onder de indruk. Tijdens de ontmoetingsdag slaat Thjum de brug tussen spiritualiteit en humor.

Utrecht

De ontmoetingsdag vindt plaats in de Geertekerk, een prachtige kerk in de binnenstad van Utrecht die goed bereikbaar is met zowel het openbaar vervoer als met de auto. De kerk is ook groot genoeg zodat we – als dat tegen die tijd nog nodig is – voldoende afstand tot elkaar kunnen houden.

De dag begint om 10.00 uur en eindigt uiterlijk om 16.00 uur. Het definitieve programma van de dag vindt u binnenkort op www.vrijzinnig.nl

De entree voor de dag bedraagt slechts 20 euro (inclusief lunch). Bezoekers ontvangen daarbij ook het boek over alledaagse spiritualiteit dat die dag wordt gepresenteerd.

U kunt zich nu al opgeven voor de ontmoetingsdag via het landelijke bureau (030-880 1497 of info@vrijzinnig.nl)

NB: Wij zijn gebonden aan de landelijke wetgeving en zullen bezoekers vragen om een corona-vaccinatiebewijs of een negatieve uitslag van een PCR-test

Deel dit